RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nakon akcije „Biro“ Tužilaštvo Distrikta predložilo pritvor za Senada Alića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je nadležnom sudu u Brčkom određivanje pritvora vladinom službeniku Senadu Aliću (48)* uhapšenom prije dva dana zbog sumnje da je primio novac radi trgovine uticajem u zapošljavanju. Jednomjesečni pritvor prema osumnjičenom predložen je usljed opasnosti da bi uticajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak.

Pod nadzorom ovog tužilaštva, u sklopu provođenja posebnih istražnih radnji, Policija Brčko distrikta BiH lišila je slobode službenika Odjela za zdravstvo i ostale usluge nakon što je, uz obećanje zaposlenja, od jednog građanina uzeo novac.  Sumnja se da je Alić nekoliko dana ranije licu S.A., angažiranom u istom odjelu po ugovoru, ukazao na javni konkurs na kojem bi mu za novac mogao osigurati da bude izabran zatraživši od njega da se izjasni koliku sumu novca je za to spreman isplatiti. Zaposlenik službe za boračko-invalidsku zaštitu uhapšen je pošto mu je S.A. po njegovim uputama u auto ostavio kovertu s traženim iznosom novca, koji je po osumnjičenom trebalo predati komisiji za zapošljavanje radi dokazivanja „ozbiljnosti“ kandidata.

Nakon kriminalističke obrade u policiji, on je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sproveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog.  Zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), te usljed opasnosti od uticaja na svjedoke, Tužilaštvo je predložilo sudu da odredi pritvor osumnjičenom.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Kršenje zdravstvenih mjera: Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnice protiv tri lica

Radio Brčko

Brčko: Trojici osumnjičenih za otmicu i ubistvo određen jednomjesečni pritvor

Radio Brčko

Tužilaštvo BD: Umjesto predloženog pritvora Senadu Aliću izrečena mjera zabrane

Radio Brčko