Brčko

Naredba gradonačelnika Brčko distrikta BiH

N A R E D B A

Član 1.

 • Naređuje se stanovnicima Brčko distrikta BiH, koji su došli iz inostranstva, da se prijave putem besplatnog telefona 080050606, te da postupe po instrukcijama datim od ovlaštene službene osobe.
 • Upozoravaju se stanovnici Brčko distrikta BiH da su obavezni postupiti po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te prijaviti Policiji Brčko distrikta BiH i Pododjeljenju za javno zdravstvo svako saznanje o osobama, koje su došle iz rizičnih zemalja, a koja se ne pridržavaju izdatih uputstava iz stava (1) ovoga člana

Član 2.

 • Naređuje se Pododjeljenju za javno zdravstvo da napiše u obliku letka saopštenje i način ponašanja ljudi koji dolaze na prostor Brcko distrikta BiH iz rizičnih zemalja i da se u tom uputstvu daju jasne smjernice i instrukcije o pojmovima “samoizolacija” i ”izolacija”.
 • Rok za izvršenje naloga iz stava (1) ovog člana je 17.3.2020. godine, s tim da leci moraju biti dostupni na graničnom prelazu i u svim institucijama, preduzećima, mjesnim zajednicama i

Član 3.

 • Nalaže se svakodnevna dezinfekcija svih zatvorenih poslovnih prostorija, s uspostavom posebnog režima rada u prostorijama gdje boravi više osoba, računajući i prostorije organa javne uprave i institucija Brčko distrikta BiH.
 • Za dezinfekciju iz stava (1) ovog člana Pododjeljenje za javno zdravstvo će sačiniti instrukciju o načinu i kojim dezinfekcionim sredstvima se može vršiti dezinfekcija radnih prostora.
 • Na svim javnim mjestima postaviti instrukciju iz stava (2) ovog člana u obliku naljepnice o načinu vršenja dezinfekcije.
 • Zadužuje se Inspektorat i Odjeljenje za javnu sigurnost za pojačanu kontrolu dezinfekcije.

Član 4.

Predlaže se da dezinfekciju javnih institucija prevashodno vrše zaposlenici institucija zaduženi za osiguranje higijene redovnim sredstvima, te da eventualno na kraju dana ili u određenom vremenskom  intervalu vrši dezinfekcija od strane posebno zaduženih lica.

Član 5.

 • Predlaže se da se Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH uključi u sistem dostavljanje hrane licima koja se nalaze u izolaciji, a koja nisu u mogućnosti da do iste imaju pristup na drugi način.
 • Crveni krst/križ Brčko distrita BiH, će u saradnji sa Pododjelom za javno zdravstvo pripremiti popis takvih osoba.

Član 6.

 • Zabranjuje se rad svim privrednim subjektima koji vrše uslužnu djelatnost, osim pekarama, apotekama i prodavnicama sa prehrambenim artiklima.
 • Radno vrijeme apoteka i pekara je do 22.00 sata, a prodavnica sa prehrambenim artiklima do 18.00 sati.
 • Zabranjuje se rad:
 1. stomatološkim ordinacijama s obzirom da pripadaju rizičnoj grupi,
 2. buvljim pijacama,
 3. preduzećima javnog prevoza.
 • Dozvoljava se rad:
 1. zelenim pijacama uz pojačanu higijenu i uz preporuku kupcima da se što kraće zadržavaju.
 2. prehrambenim prodavnicama tržnih centara do 18.00 sati,
 3. zanatlijama, građevinskim firmama, taksistima,
 4. hotelima, hostelima i motelima, u smislu izdavanja soba za noćenje, s tim da se gostima obroci dostavljaju u sobe,
 5. benzinskim pumpama, bez rada restorana u sklopu tih objekata.
 • Revidira se zabrana rada auto-škola na način da se kandidatima koji su započeli obuku vožnje, omogući da završe proces obuke.

Član 7.

Zadužuju se šefovi odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH da organizuju rad svojih službi na najekonomičniji nacin.

Član 8.

Sva lica koja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, u narednih 15 dana ne ovjeravaju zdravstvenu knjižicu.

 Član 9.

Zabranjuje se svim bolesnim ljudima koji imaju simptome disajnih infekcija da izlaze iz kuće.

Član 10.

 • Naređuje se Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenju za javno zdravstvo da organizuje 24 (dvadesetčetvorosatni) radni angažman medicinskih stručnjaka, sastavljen od: jednog ljekara, jedne medicinske sestre ili tehničara i jednog sanitarnog inspektora, koji će biti dežurni na punktu pod šatorom.
 • Osigurati medicinske testove i svu tehničku opremu potrebnu za uzimanje epidemiološke anamneze licima koja prelaze granični prelaz Brčko-Gunja, uz instrukciju za dalje ponašanje. (3) Inspektori će kao ovlašteni organ izdavati rješenja licima o samoizlolaciji i izolaciji.

Član 11.

Naređuje se Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge i JZU „Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikt BiH da u hitnom postupku izvrše nabavku materijala i sve potrebne opreme za eventualni prijem prvih pacijenata.

 Član 12.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button