RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Naredne sedmice konačna rang lista za dodjelu stipendija studentima iz Brčko distrikta BiH

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta objavilo je Preliminarnu rang-listu za dodjelu stipendija studentima I i II ciklusa studija sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH i u toku je razmatranje pristiglih prigovora. Na ovoj listi se nalazi 213 stipendija prvog ciklusa i 29 stipendija drugog ciklusa.

Vlada Brčko distrikta je za ove namjene preko nadležnog odjeljenja iz budžeta izdvojila 1.271.000 KM uz  dodatnih 200.000 KM za plaćanje studentskih domova. Krajem prošlog mjeseca je objavljena preliminarna lista na kojoj se nalaze 242 studenta.

“Po objavljenom Javnom pozivu pravo na stipendije su imali učenici generacije iz srednjih škola Brčko distrikta, učenici sa prosjekom 5,00 studenti sa posebnim potrebama, studenti pripadnici nacionalnih manjina, te 195  stipendija za studente druge i viših godina studija”, pojasnio je Aleksandar Maksimović, šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje.

Studenti koji su bili nezadovoljni objavljenom Preliminarnom rang-listom imali su pravo prigovora, te će drugostepena komisija razmotriti pristigle prigovore i u narednih sedam dana objaviti konačnu listu za dodjelu stipendija studentima iz Brčko distrikta.

Studenti iz Brčko distrikta imaju godišnju stipendiju u visini od 2.000 KM koja se isplaćuje za deset mjeseci u jednoj akademskoj godini u dva jednaka anuiteta odnosno rate.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.