RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nastavljen trend slabog utroška kapitalnog budžeta Distrikta

Vlada Brčko Distrikta  na današnjem  redovnom  zasijedanju razmatrala je Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko Distrikta za juni 2018. godine.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko Distrikta  kazao je da su ostvareni prihodi u junu mjesecu ove godine 18.433.178 КM, dok su rashodi 13.884.896 КM.

„Osnovni rashodi bruto plata za taj mjesec su 5.398.686 КM, ugovorne usluge 1.281.343 КM, grantovi pojedincima 1.574.407 КM, subvencije poduzećima 1.458.618 КM i kapitalni proračun 961.710 КM“, kazao je Lučić.

Vlada Distrikta danas je usvojila i Prijedlog zaključka kojim se daje zvanični stav o prihvatanju do sada neprihvaćenih odredaba Evropske socijalne povelje.

Senka Petković, šef Službe psihosocijalne zaštite u Pododelu za socijalnu zaštitu, kazala je da je Brčko Distrikt ovim usvajanjem prihvatio četiri odredbe koje se odnose na pravo na socijalnu zaštitu.

„Odredbe se odnose na pravo na socijalnu zaštitu s ciljem obezbjeđenja djelotvornog korišćenja prava na socijalnu zaštitu zemlje potpisnice koja preuzima tu obavezu, pravo na socijalnu zaštitu i medicinsku pomoć zemlje potpisnice i pravo na zaštitu od siromaštva i socijalnog isključenja s ciljem obezbjeđenja djelotvornog korišćenja prava na zaštitu od siromaštva i socijalnog isključenja“, kazala je  Petković i dodala da se današnji usvojeni prijedlog zaključka odnosi i na strane državljane.

Nakon redovne održana je i vanredna sjednica Vlade na kojoj je usvojen i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma za dodjelu donacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.