RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Neolit” organizovao radionicu kalemljenja voća u Sandićima

Centar za arheološka i etnografska istraživanja „Neolit“ Brčko Distrikta danas je u Sandićima organizirao radinocu pod nazivom „Zaštita i promocija autohtonih sorti voća“.

Skup vodećih kalemara u Sandićima kod Brčkog održao se u okviru priprema za nominaciju kulturnog elementa tri nacionalne zajednice u Brčko distriktu, Posavini i Podmajevici, prema UNESCO-u, radi zaštite na reprezentativnoj listi aplikanta države BiH.

Milorad Ćirković, predsjednik “Neolita” kazao je da je u Sandićima prezentirano kalemljenje 50 vrsta i 120 sadnica autohtonog voća Podmajevice i Posavine.

Od UNSCO-a se očekuje, ukoliko “Neolitov” projekat čuvanja nematerijalne baštine ovog kraja bude kvalitetno urađen i podržan od strane nadležnih u Brčko Distriktu i BiH, da pod svoju zaštitu uzme autohtone vrste voćki kruške, jabuke, višnje, trešnje i oraha.

Kalemar Risto Simić je napomenuo da je veoma značajno očuvati tradicionalno narodno kalemljenje voća, iz razloga što nove sorte kalema traju nekih osam do 10, maksimalno 15  godina, dok stare sorte kalemljenog voća traju i do 100 godina.

Radionicu „Zaštita i promocija autohtonih sorti voća“, uz stručnjake iz voćarsva i samouke kalemare, podržao je i Željko Antić, poslanik u Skupštini Brčko Distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

NEOLIT iz Brčkog nominuje tri kulturna dobra za UNESCO

Suvad Alagić

Brčko: Organizovali predizborni javni skup u Sandićima i prekršili naredbe Štaba i spašavanje

Radio Brčko

Одржана прва радионица у склопу пројекта „Зелено предузетништво за развој женског предузетништа у Брчком“

Дејана Крстић