RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nevrijeme prouzročilo štetu u dijelovima Distrikta

Jučer poslijepodne i preko noći područje Brčko distrikta zadesilo je nevrijeme s obilnim padalinama koje je najviše pogodilo prostor naselja Bukvik, Vitanovića, Brke, Ulovića, Rašljan, Donje skakave i Lukavca gdje je čak odnijelo i most, čime je prekinuta cestovna komunikacija u tom dijelu Distrikta.

Šef Odsjeka civilne zaštite Muhamed Gibić, istaknuo je kako su na prvu zaprimljenu prijavu ekipe Civilne zaštite izašle na teren te su utvrdili nekoliko poplavljenih područja te urušenje mosta i pad stuba električne energije.

„Nevrijeme je prouzročilo i nekoliko odrona na putu između Lukavca i Džigura. Zbog velike količine oborinskih voda lateralni kanali su poplavljeni, nisu dovoljno očišćeni, tako da je voda izlivena prema kućama. Na malom Bukviku došlo je do plavljenja jedne garaže i počela je voda da dolazi u jednu farmu svinja. U Vitanovićima je došlo do plavljenja tri kuće, u Skakavi Donjoj također je došlo do plavljenja nekoliko objekata a vjetar je oborio stub električne energije te je nestalo struje. Odmah smo obavijestili elektrodistribuciju da to sanira“, kazao je Gibić.

Gibić je istaknuo kako je ekipa Civilne zaštite jutros ponovno izašla u obilazak terena kako bi utvrdili postojeću situaciju.

„Ostalo je blato, zaustavljene su putne komunikacije gdje je oštećen most i gdje su bili veliki nanosi zemlje na putevima. Inspektor za vodoprivredu zajedno s predstavnicima javnih puteva izašli su na teren i već su započeli sa sanacijom šteta koje su nastale tijekom noći“, rekao je Gibić.

Prema njegovim riječima, najviše je pogođeno područje Bukvika i Lukavca. Predsjednik MZ Bukvik Ilija Jovičić istaknuo je kako je jučer u jednom satu na ovom području palo oko 117 litara kiše po kvadratnom metru.

„To je ogromna količina padalina, tako da je izazvala bujične poplave na ovom terenu i došlo je do izlijevanja manjih riječica iz korita“, kaže Jovičić.

On je rekao kako je glavni put kroz brdo Džigure zadesio odron, a voda se zbog zakrčenih kanala izlila na kolovoznu površinu i odnijela kamenje. Također je došlo i do oštećenja na pružnom prijelazu Mali Bukvik, a poplavljeno je i nekoliko kuća, čemu su uzrok, kako navodi Jovičić, začepljeni vodopropusti.

On je dodao kako stariji građani ne pamte ovakvo nevrijeme i kako se nadaju da se ovakve vremenske neprilike neće ponoviti, mada meteorolozi, nažalost, prognoziraju svakovnevne padaline do kraja tjedna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zbog nevremena u Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće

Sandra Živković

Brčko: U Bukviku obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske udarne brigade

Mirsad Arnautović

Brčko: Intenzivirana dezinfekcija javnih površina

Sandra Živković