RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novi set zakona iz oblasti zaštite životne sredine za očekivati u ovoj godini

Brčko distrikt BiH je 2004 godine usvojio set zakona iz oblasti zaštite životne sredine , kazala je Nada Ljubojević viša stručna suradnica za zaštitu životne sredine pri Odjelu za prostorno planiranje u Vladi Brčko distrikta, u povodu sutrašnjeg 22. travnja Dana planeta zemlja.
Ljubojević je istakla da je usvojen Zakon o zaštiti životne sredine , Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti zraka, i Zakon o zaštiti voda.
Zakoni su se počeli implementirati 2006 godine , kada su se počeli donositi i prvi podzakonski akti koji su regulirali ovu oblast. Brčko distrikt je od 2006 do danas usvojio i 19 podzakonskih akata a najvažniji je Zakon zakon o zaštiti životne sredine č,ije se odredbe najviše i primjenjuju u Brčko distriktu ponajprioje kroz izdavanje ekoloških dozvola, istakla je ona.
Početkom 2015 godine Brčko distrikt je planirao da donese novi set zakona jer je došlo zadnjih godina do promjena u europskim direktivama koje nalažu da se zakoni usklade s europskim zakonima.
Urađene su smjernice za Zakon o zaštiti životne sredine , Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti zraka , dok su 2013 godine usvojene smjernice za Zakon o upravljanju otpadomi one mogu krenuti u izradu , dok ostale spomenute smjernice treba da usvoji Vlada distrikta Brčko navela je Ljubojević.
Plan i namjera je da u zadnjem kvartalu bude usvojen novi set zakona iz oblasti životne sredine.
Ljubojević posebno ističe da Odjel za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove ima sjajnu suradnju s Odjelom za obrazovanje , odnosno svim osnovnim i srednjim školama koje kroz svoju ekološku sekciju daju maksimalan doprinos kroz razne aktivnosti.
Ona je poručila predškolarcima, školarcima ali i svim našim sugrađanima da sutrašnji dan iskoriste u uređenju svojih dvorišta od smeća , te da zasade poneku sadnicu kako bi imali ljepšu, zdraviju i zeleniju životnu sredinu.
Ishak Abdulrahmanović viši suradnik za zaštitu životne sredine pri Odjelu za prostorno planiranje u Vladi Brčko distrikta je kazao da što se tiče dokumenata koji treba da se usvoje u ovoj godini, u planu je već urađeni nacrt strategije za zaštitu životne sredine za razdoblje 2013 -2023 godina.
On je istakao da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade distrikta naći  Akcijski plan održivog enegretkog razvitka , odnosno dokument kojim gradovi, općine i regije, planiraju mjere i aktivnosti radi poboljšanja utjecaja na okolinu , prvenstveno po pitanju smanjenja emisije ugljičnog dioksida(CO2) .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.