RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novim Zakonom o radu poslodavci obvezni isplaćivati topli obrok radnicima

Nedavno usvojenim novim Zakonom o radu Brčko distrikta definirana je obveza poslodavca da radnicima isplaćuje troškove toplog obroka prema radnim danima, kao i u slučaju obavljanja prekovremenog rada dužeg od tri sata dnevno, ukoliko kod poslodavca nije organizirana ishrana radnika.

Tajnik Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić istaknuo je kako u Sindikatu intenzivno rade i iznalaze načine kako da što prije dođu do općih akata vezanih za spomenuti Zakon. Rekao je kako je poslodavac dužan da prilikom isplate radniku uruči i pisani obračun plaće te da se ne smije dogoditi da topli obrok uvrste u najnižu plaću što je do sada bila praksa. Dakle, uz redovnu plaću isplaćivat će se i topli obrok koji bi, prema riječima Kalajdžića, trebao iznositi minimalno 150 KM mjesečno.

Istaknuo je da će Sindikat raditi na tome da svi zaposleni i u privatnom i u javnom sektoru imaju pravo na topli obrok, te će se založiti za to da se topli obrok ne oporezuje, kao što je slučaj i u entitetima.

„Želimo da radnici u privatnom sektoru i javnim poduzećima imaju ista ili približno ista prava, u cilju da se zaustavi odljev radnika i njihovih obitelji s područja Brčko distrikta.“ – istaknuo je Kalajdžić.

Zakon o radu predvidio je da se općim aktom utvrdi i otpremnina za odlazak u mirovinu radnika te da se uvede minuli rad što prema starom Zakonu nije bilo definirano.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Закон о платама: Повећање плата и минули рад

Миљана Ђурђевић

Milić: Što prije usvojiti novi Zakon o radu

Radio Brčko

Usvajanje Zakona o radu Distrikta iduće sedmice

Admir Kadrić