RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novinarstvo – profesija koja (ne) gubi na značaju?!

Prema podacima Udruge BH novinari u protekloj godini putem Linije za pomoć prijavljeno je 69 napada na novinare, od kojih su četiri fizička napada, dok je ove godine prijavljeno 25 napada. Potvrdio je to novinar Admir Kadrić, član Upravnog odbora Udruge BH novinari, konstatirajući da su medijski radnici u sve težoj situaciji.

Posljednja prijetnja novinarima putem komentara na portalu eBrčkom desila se prije prije tri dana, a koju su osudili predstavnici lokalnih medija i predstavnici izvršne vlasti. Glavni i odgovorni urednik portala eBrčko Goran Opačić podsjeća da je emisija bila posvećena miru i ljubavi, te da nije bilo mjesta prijetećim komentarima.

„Smatram da ovakvo ponašanje postaje obrazac. Nije ni čudo poslije istupa pojedinih političara da i naši građani ne postupaju na sličan način. Od nadležnih očekujem da će istražiti slučaj i procesuirati odgovorne. Smatram da ima nade jer, čitajući komentare, većina građana je osudila ovaj događaj,“ rekao je Opačić.

Problem je, kako kaže urednik Informativnog programa HIT televizije Dragan Đukić, u neuređenosti društvene oblasti kakvo je informiranje.

„Treba poći od činjenice da online mediji nisu pravno uređeni i da tu imamo dosta grešaka. Društvene mreže omogućuju prividnu anonimnost, što nas dovodi do toga da imamo prijetnje, odnosno različita negodavanja“, ističe Đukić, podsjećajući na prijetnje upućene snimatelju njegove matične medijske kuće za vrijeme anketnog ispitivanja.

U svojoj višegodišnjoj karijeri Đukić prisjetio se i događaja kada im je na terenu prijećeno puškom. Nakon svih tih godina u novinarstvu, priča, smisao profesije koju je izabrao gubi na značaju.

Zakonska regulativa online medija još uvijek nije u potpunosti u primjeni, što dodatno otežava i rad uredno registriranih portala, kao što je eBrčko, stoga Kadrić ukazuje na važnost njihovog članstva kroz mrežu BH novinara u Vijeću za štampu. Na kraju je dodao i to, da su nedavna istraživanja koju su proveli pokazala da 27 posto ispitanika smatra kako nije loše ponekad istući novinara. „Pišemo kao svašta“, kategoričan je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Cyber napadi na online medije ugrožavaju slobodu medija u BiH

Radio Brčko

Novinari “Radija Brčko” na seminaru u Neumu o izbornom procesu u BiH

Suvad Alagić

Dvojica novinara Reutersa oslobođeni iz zatvora u Mijanmaru

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!