RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Обука на јачању антикоруптивних капацитета

Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини у сарадњи са Комисијом за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције Владе Брчко дистрикта, организовала је данас обуку о борби против корупције за контакт особе у институцијама Брчко дистрикта. Обуци су присуствовали представници институција и јавних предузећа, фондова и установа  у Брчком.

Гордана Живковић, правни савјетник у Мисији ОЕБС-а у БиХ каже да је циљ обуке јачање компетенција и капацитета представника  институција Брчко дистрикта у борби против корупције.

Овом приликом је истакнуто да је Скупштина дистрикта  већ  усвојила сет антикоруптивних закона и стратегију борбе против корупције, што је изузетно битан корак али, каже  Живковић, још битније је кренути у имплементацију предвиђених законских рјешења. На питање колико је корупција застпљена у институцијам БиХ и  дистрикта Брчко,  Живковић је истакла:

„То је ствар перцепције, ако питамо грађане на улици вјероватно ћемо добити поражавајуће податке, али званичне статистике говоре другачије. Ми смо ту да предузимамо све што можемо да сприречимо и превенирамо таква понашања“, појаснила је Живковић.

Присуствујући данашњој обуци Координатор у Влади дистрикта Сеад Шадић је испред  Комисије  за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције Владе Брчко дистрикта, рекао да је акционим планом предвиђено око седамдесетак активности које треба реализовати.

„Оно што ми као Kомисија имамо за циљ је да у буџету дистрикта за наредну годину обезбиједимо средства за формирање Канцеларије за борбу против корупције и самим тим омогућити примјену Закона о заштити лица која пријављују корупцију“, појаснио је Шадић.

Током обуке учесницима су представљене препоруке и смјернице за израду интерних планова институција за антикоруптивно дјеловање, те теоријска и практична знања у овој области.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.