RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

Od danas zabranjena javna okupljanja u Brčkom

Naredbom Štaba za zaštitu i spasavanje od danas su na području distrikta Brčko zabranjena sva javna okupljanja.

U smislu Zakona o javnom okupljanju, zabranjeno je svako organizovano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promovisanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

Takođe, nisu dozvoljene organizacije javnih priredbi, koje predstavljaju okupljanja radi ostvarivanja prihoda u okviru registrovane djelatnosti, koje, s obzirom na očekivani broj učesnika ili karakter javnog okupljanja, zahtijeva preduzimanje dodatnih mjera osiguranja.

Zabranjena su i druga masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju učesnika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja zaraze virusom korona.

Istovremeno, nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organizuju na način da osiguraju:

  1. a)      fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 m između stolova;
  2. b)      ograničenje ukupnog broja lica u ugostiteljskim objektima na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj lica (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobija na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa 2,5;
  3. c)      udaljenost muzičara i izvođača od lica u ugostiteljskom objektu u razmaku od 4 m, a razmak između muzičara i izvođača od 2 m.

Zadužuje se Kancelarija gradonačelnika – Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta u toku jednog dana istog objekta. 

Dopuna naredbe o zabrani javnih okupljanja

Štab za zaštitu i spasavanje danas je dopunio naredbu koju je donio u petak 16.7.2020. godine, a koja se odnosi na zabranu svih javnih okupljanja.

S tim u vezi današnjom naredbom izuzeta od ove zabrane su okupljanja ukoliko je potrebno da se izvrši vjerski obred u vjerskim objektima, grobljima i mezarjima. Pri ovakvim okupljanjima obavezno je da se poštuju epidemiološke preporuke za sprečavanje zarazne bolesti virus korona i fizička distanca od najmanje 1,5 metar između osoba.

Osobe koje se okupljaju radi vršenja vjerskih obreda u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima, i učestvuju u istim, obavezne su izvršiti dezinfekciju ruku prije ulaska u objekte i nositi zaštitnu masku u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima.

Danas je stavljena van snage naredba od 2.6. 2020. godine, koja se odnosi na zabranu javnog organizovanog okupljanja i zajedničkog kretanja u broju većem od 300 lica na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Одбојка – Брчански дерби за титулу првака БиХ

Admir Kadrić

Obavještenje Izbornog povjerenstva za sve građane Brčko distrikta BiH

Radio Brčko

Додик се састао са Милићем у Брчком

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!