RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odgovor E. Pašalića na iznesene tvrdnje brčanskog SNSD-a da on (E. Pašalić) svojim javnim istupom podriva temelje Distrikta

U našu redakciju pristigao je odgovor Enesa Pašalića na saopštenje SNSD-a od petka 08.04.2022. godine, koji prenosimo u cijelosti:

Saopštenje brčanskog SNSD-a povodom mog intervjua objavljenog u Slobodnoj Bosni 07.04.2022.g. predstavlja paradigmu opskurne, neprosvijećene, nedemokratske, autoritarne politike u Brčkom, koju posljednjih godina predvodi brčanski SNSD. U normalnim demokratskim uslovima takva vrsta saopštenja doživjela bi javni prezir i bilo bi odbačeno na političko smetlište. No, u Distriktu takav politički diskurs je vladajuća paradigma koja želi da uništi elementarno dostojanstvo svakog pojedinca koji slobodno misli i javno govori o javnim stvarima, etiketirajući takve istupe kao „presedane koji podrivaju temelje Distrikta“, te stoga valja na njih odgovoriti.

SNSD u svom javnom saopštenju nijednom riječju ne dovodi u pitanje, niti se raspravlja o argumentima koji stoje iza svakog mog stava, a koji se mogu svesti na sljedeće:

  • Da je SNSD izvršio udar na ustavni poredak BiH nelegalnim prenosom državnih ovlasti na entitet R Srpska,
  • Da istaknuti pojedinci SNSD-a u Distriktu zastupaju tezu da postoji pravni kontinuitet i suverenitet R Srpske u Brčko Distriktu BiH,
  • Da presude Apelacionog suda po apelaciji Eseda Kadrića o prenosu ovlasti sa Distrikta na entitete, su u najmanju ruku sporne, za što sam u više navrata iznio argumentaciju, te implicite legitimiziraju takve stavove pojedinaca iz brčanskog SNSD-a.

Umjesto toga, u maniru najopskurnijih totalitarnih stranaka napada se moja ličnost (argumentum ad hominem) etiketiranjem, podmetanjem, zamjenom teza, nesuvislim tvrdnjama, pa i tihim prijetnjama.

Floskula SNSD-a da se o odlukama sudova ne raspravlja, važi samo u totalitarnim društvima. Odluke sudova se sprovode i to se ne dovodi u pitanje. O njima se može i treba argumentovano raspravljati. Tomovi knjiga su napisani o presudama sudova.

Tvrdnja da je moj javni istup presedan, jednim dijelom jeste tačna. Moji kritički javni govor o javnim stvarima u Distriktu je presedan jer u Distriktu već dugo nema ni opozicije vlasti, ni kritičkog javnog mnijenja.

Ali tvrdnja da je moj javni istup presedan kojim podrivam temelje Distrikta, pored toga što je neozbiljna, istovremeno je i opasna jer je u skladu sa totalitarističkim vokabularom po kojem svaki onaj koji slobodno i kritički misli o javnoj stvari, podriva temelje države, nacije, Distrikta, te ga stoga treba javno proskribirati i sankcionisati. Takvi javni stavovi stranke na vlasti su u duhu najmračnijih totalitarnih ideologija.

Tvrdnja da presuda Apelacionog suda o Zakonu o advokatskoj djelatnosti, na koji se ja precizno referiram, ne zadire u Statut, nije tačna. Apelacioni sud se u toj presudi uopšte ne referiše na član 1.3 Statuta Distrikta, na koji se ja pozivam. Očigledno da autor saopštenja nije ni pročitao tu presudu.

Tvrdnja da funkcije i ovlaštenja povjerena entitetskim komorama osporavanim zakonima ne znače povjerenje tih ovlaštenja entitetima je izraz elementarne logičke zbunjenosti, koja se opet poziva na presudu Apelacionog suda, a da ne navodi na koju presudu misli. SNSD očigledno i ne zna da postoje dvije presude po istoj stvari, sa različitim obrazloženjem. Tako SNSD paušalno tumači presude, a meni bi htjeli da zabranite svaki komentar.

Kao šlag na tortu ovim opskurnim podmetanjima i tihim prijetnjama dolazi tezom da ono što posebno zabrinjava SNSD je činjenica da moje laži dolaze iz javnog sektora Distritka, tačnije od lice koje je izabrano u UO Radio-novinske i izdavačke ustanove, koje je, pri tome, zaboravilo da mu je istekao poslanički mandat. Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Po SNSD-u samo poslanici mogu javno misliti i govoriti. Za obične građane ostalo je da ćute o javnim stvarima. Pogotovo ako imaju ambiciju da obavljaju neki javni posao, koji se uz to honorira iz budžeta. Takve javne izjave (cinkarenje i prijetnje) mogu doći samo iz repozitorija najmračnijih totalitarnih političkih ideologija i organizacija, koje su očigledno na djelu u Distriktu.

Uz to, ako za nekoga tvrdite da laže onda je elementarna pristojnost da citirate ono što smatrate neistinom i da to obrazložite, a ne da paušalno lijepite etikete. Ozbiljnom političkom subjektu ne priliči da tako javno komunicira.

Srećom, ipak svi u Brčkom ne pristajemo da u strahu od represije ili zbog ličnih dobiti prestanemo misliti i argumentovano javno govoriti o javnoj stvari koja je u interesu svih građana Distrikta.

Kad već izjavljujete da ne vršite udar na Distrikt, imputirajući da sam ja to rekao, što trebate pokazati i dokazati, bilo bi dobro da, umjesto argumenta ad hominem, odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Da li mislite da je legalno ono što radi Skupština RS-a na čelu sa SNSD-om i Dodikom, prenoseći ovlasti države BiH na entitet RS? Valjda vam je poznato da postoji ustavna procedura po kojoj se ovlasti entiteta prenose na državni nivo, te da se povrat tih ovlasti može provoditi samo po istoj proceduri, a ne samovoljno.
  • Da li je legalno što se već godinama u Brčko Distriktu BiH, koji je pod suverenitetom države BiH, obilježava neustavni Dan R Srpske, a čije obilježavanje vi predvodite?
  • Da li je u redu da se ovlasti koje pripadaju Distriktu prenose na entitete? Da li ste vi za to da Distrikt, temeljem svojih ovlasti, ima svoju ljekarsku, advokatsku komoru i da stečajni upravnici stručni ispit ne moraju polagati u Banjoj Luci i Sarajevu, nego u Brčkom?

Tek kad iznesete vaš stav po ovim pitanjima, znat ćemo da li poštujete Ustav, zakone ove zemlje, Konačnu arbitražnu odluku, pa samim tim i da li vršite udar na Distrikt. Vi ste, čini se, ipak za to da se razvlasti država BiH, da se Distrikt u tišini entitetizira, da se slave neustavni praznici, ali da se o tome javno ne govori u Distriktu. Onoga ko o tome kritički i javno govori, etiketirate kao nepoželjnu osobu koja podriva Distrikt  i koju treba sankcionirati. Kakva perverzna logika.

No, bez obzira što iza ovog saopštenja stoji brčanski odbor SNSD-a, želim da vjerujem da će se bar neki iz vaših redova, bez obzira da li se slagali sa mnom ili ne, intimno zastidjeti opskurnosti, intelektualne uskogrudnosti i nedemokratičnosti koju ste javno manifestirali u vašem saopštenju.

A što se tiče Distrikta i građana Distrikta, ostaje im, ili da ćute cijelog svog života i poniženi trpe teror brčanskih političkih skorojevića, ili da ipak dignu svoj glas i javno progovore, ne u odbranu mene i meni sličnih, nego u sopstvenu odbranu.

Enes Pašalić

Napomena: „Radio Brčko“ se ograđuje od informacija objavljenih u ovom saopštenju i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljaoci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.