RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održan sastanak “Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja -Naš ustav, naš život”.

Centar za građansku suradnju Livno i Centar za ustavne i upravne studije Sarajevo, danas je u Brčkom održao sastanak na temu “Sudjelovanje građana u procesima odlučivanja – Naš ustav, naš život“.

Jasmina Čolić iz Centra za ustavne i upravne studije Sarajevo je kazala da građani prije svega nemaju nikakve tehničke uvjete da sudjeluju u bilo kakvim promjenama Ustava, prije svega zato što Ustav nije ni predvidio takve mehanizme.Ona je kazala da je upravo cilj potaknuti građane na razmišljanje koliko su zapravo problemi s kojima se građani susreću povezani s Ustavnom strukturom BiH kreiranom 1995 godine, i koliko ni tada nisu bili dio procesa , a ni do dana današnjeg.

Čolić kaže da postoji mogućnost učešća na lokalnoj razini , zato su na ovaj sastanak pozvani predstavnici građana da kažu koliko građani koriste one mehanizme koji jesu dostupni na lokalnoj razini, kako bi vidjeli postoji li mogućnost da se gradi šira mreža suradnje građana kako bi bili ubuduće dio procesa. Ovo je osamnaesti od 32 sastanka koliko je ovaj projekat predvidio.

Zulka Baljak , izvršna direktorica Centra za građansku suradnju iz Livna je istakla da se građani mogu animirati za učestvovanje u odlučivanju putem dva mehanizma, mehanizam mjesnih zajednica , to je jedan legalni mehanizam , i drugi mehanizam organizacije civilnog društva, kako bi lakše riješavali probleme lokalnog stanovništva koji su povezani s zakonima i Ustavom , ali je ne jednim , nego 13 ustava, jedan državni, dva entitetska , deset županijskih i jedan u distriktu Brčko.

Cilj projekta je da se građani više zainteresiraju za sve reforme koje se događaju , od lokalne do držanve razine, kazala je Baljak.

Ona kaže da sestalno govori o reformama a građana tu nigdje nema , nitko ne pita građane BiH , oni su u tim procesima isključeni. Većina građana je zainteresirana za ovaj projekt ali isto tako deprimira činjenica da građani smatraju da ništa ne mogu promjeniti . Smatramo da možemo mnogo toga promjeniti, sudjelovati i participirati na proces u donošenju odluka , kazala je Zulka Baljak.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.