RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Одржано књижевно вече посвећено Илији Тројанову

У авлији куће Бећировића, синоћ је одржано књижевно вече посвећено Илији Тројанову, у организацији БЗК “Препород”.

Овај, по свему необичан њемачки писац, бугарског поријекла, својим представљањем само неколико дијелова реченица из својих књига, веома је заинтересовао брчанску публику.

Тројанов је у Њемачку дошао када је његова породица бјежећи од бугарског комунистичког режима добила политички азил. У својој збирци “Након бијега”, коју је посветио родитељима, који су му, како каже поклонили бијег из Бугарске, описује, како се као имигрант, увијек се осјећао као особа која се никада потпуно не прилагоди новој држави, а кроз живот ту изгуби и специфичности кулутре из које је дошла.

У својим дјелима, каже, увијек покушава докучити оно што је непознато.

Професор доктор Вахидин Прељевић рекао је да Тројанов својим писањем ствара мостове између култура, те да није случајно да је назив његовог најзначајнијег романа који га је прославио управо “Сакупљач свјетова”.
Потпредсједник БЗК “Препорода” Ћазим Суљевић каже да Брчко можда није ни свјесно културолошког значаја доласка личности као што је Тројанов.

Тројанов је објавио је више награђиваних романа и збирки прозе, те неколико есејистичких књига које су снажно ођекнуле у европској јавности, између осталих, Напад на слободу, Одбијање сукоба Ка светим изворима ислама, есеј Сувишни човјек, роман Моћ и отпор и збирку Након бијега која се на поетски интригантан начин бави феноменом миграције.

У програму, поред Тројановог, учествовали су Мјешовити хор Бошњаке заједнице културе “Препород” Брчко, доц. др Насер Шећеровић, проф. др Вахидин Прељевић, професорица Јасмина Курталић, те књижевник Ернад Осмић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Koncert Merite Bavčić i Hektora Morića u subotu od 19 časova u Domu Islahijeta

Radio Brčko

Merita i Hektor svojim izvedbama oduševili brčansku publiku

Radio Brčko

Brčko: Predstavljena knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića

Suvad Alagić