RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Одрживост дневних центара тема данашње он лајн конференције

Поводом Међународног дана дјетета представници Дневног центра за дјецу затечену у скитњи и оној која су у ризику да то постану, те представници институција власти дистрикта Брчко данас су  у просторијама центра у Брчком присуствовали он лајн конференцији дневних центара Западног Балкана на којој су учествовали и представници власти БиХ и Црне Горе.

Асмир Хусић, координатор Дневног центра у Брчком каже да је он лајн дебата замишљена првенствено као начин да се осигура одрживост Дневних центара.

„Наш Дневни центар је одржив првенствено због нашег напора јер сви донатори који су били представљају међународне организације. Подршке од стране власти Дистрикта је било, али не довољно да би то могли назвати одрживим“, нагласио је Хусић и појаснио је да је сљедећи корак пут до акредитације односно лиценцирања сервиса како би били препознати у систему заштите и били равноправни пружаоци социјалних услуга.

Дамир Раденковић директор Омладинског центра „Вермонт“ који је и оснивач Дневног центра  у Брчком каже да Бања Лука, Бијељина и Мостар имају акредитоване дневне центре.

„Акредитација би конкретно значила да уколико просвјетни радници или радници Центра за социјални рад примијете да је неком дјетету потребна услуга коју ми пружамо да то дијете пошаљу у наш Дневни центар, а на тај начин би и Дневни центар обезбиједио начин финасирања“, каже Раденковић.

Присуствујући данашњој конференцији одржаној у просторијама Дневног центра у Брчком чланови скупштинске Комисије за младе Дамир Булчевић и Боро Ристић кажу да комисија као основ парламентаризма и скупштинског дјеловања у БиХ треба да покрене одређене активности како би Дневни центар заживио у пуном смислу и побољшала права младих људи којима је овај вид помоћи потребан.

Дневни центар у Брчком тренутно користи 247 активних и пасивних корисника, док је услуге овог центра примило преко 500 породица.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.