RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Okrugli sto u Brčkom o LGBT populaciji

U okviru projekta koji finansira Evropska unija „Coming out! Zagovaranje i zaštite prava LGBT osoba“ Fondacija Heinrich Böll, Ured za BiH, u partnerstvu sa Sarajevskim otvorenim centrom i Fondacijom CURE organizuju okrugli sto pod nazivom  Institucionalna zaštita LGBT osoba u regiji i BiH

Okrugli sto će biti održan 15. maja u Hotelu ”Jelena”, sa početkom od 9 časova.

”Kada se raspravlja o LGBT pravima, bh. institucije nisu dovoljno senzibilne da primijete ili da se bave pitanjima i problemima sa kojima se LGBT osobe susreću svakodnevno, te pretpostavljaju da je zabrana diskriminacije, koja je regulisana u Zakonu o zabrani diskriminacije u BiH, dovoljna za omogućavanje zaštite i jednakosti LGBT osoba s ostalim građanima/kama BiH. Iako, za razliku od Federacije BiH, zločin iz mržnje postoji u Krivičnom zakonu Republike Srpske i Brčko Distrikta, javnosti nije poznato da su i procesuirani slučajevi zločina iz mžrnje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identita.

Opšti cilj ovog okruglog stola je otvaranje javnog prostora i dijaloga na temu ljudskih prava LGBT (lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih) osoba. Na ovaj način želimo senzibilizirati javnost o nužnosti poštivanja prava LGBT osoba kao i o nužnosti njihove institucionalne zaštite.

Učesnici/ce ovog okruglog stola će imati priliku da čuju iskustva iz Hrvatske, Srbije i BiH kada je riječ o borbi protiv homofobije. Referenti će sa učesnicima/ama podijeliti neke institucionalne prakse i politike država kao i svoje stavove, iskustva i prijedloge”, stoji u pozivnici koju potpisuje Maja Lukić-Schade.

Izvor:eBrcko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.