RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
ArhivaBrčko

Pametna obitelj ili primarna zajednica društva?!

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan obitelji. Ujedinjeni narodi odredili su da 15. svibanj bude dan kada se svi trebamo prisjetiti svojih bližih srodnika, ali i ukazati na sveprisutan problem, po kojem obitelj prestaje biti primarna zajednica društva.

Željko Ljubojević radi u jednoj brčanskoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Nedavno je i sam postao otac, što mu je donijelo novu životnu ulogou, kojom iznova stiče znanja o novim  lekcijama. Kaže da se današnja obitelj samo zasniva na toj riječi, te da je sve manje druženja, međusobnog uvažavanja i zajedničkih odluka.

Željko Ljubojević

“Vrijeme u kojem živimo je izrazito brzo i ono zahtijeva odricanja. Idealno bi bilo kada bi se čovjek mogao učiti na tuđim greškama, pa da iz tog izvuče najbolje i to primijeni u odgoju svoje djece. Međutim u praksi je to teško, jer je svako dijete individua za sebe, a situacije različite. Nemoguće je napraviti obrasce postupanja”, kaže Ljubojević.

Osnovni problem, zbog kojeg obitelj svoju ulogu prepušta školstvu ili odgojnim ustanovima je vrijeme visoke tehnologije i robotizacije. Pedagogica Mersiha Žmirić, majka svoje djece i uspješna poduzetnica, suglasna je s ovom konstatacijom, ali i sa činjeničnim stanjem po kojem roditelji sve manje imaju vremena za sebe, a samim tim I svoju obitelj.

Mersiha Žmirić

“Pametni telefoni su danas prijatelji djeci i to je osnovni problem zbog kojeg se djeca sve manje druže. Oni znaju za imaginarnog prijatelja, te kad imaju nekog “živog” jednostavno se ne znaju ponašati, te često možete čuti kako se žale da im je dosadno”, mišljenja je Žmirićka.

Mnogi roditelji smatraju da je uzvraćanje nasilja općeprihvaćena metoda ponašanja, no ovaj otac se ne vodi time jer smatra da se na taj način djetetu šalje pogrešna slika o društvu, posebno u kasnijoj životnoj dobi.

Kao stručnjak i roditelj, Žmirićka savjetuje da roditelji više vremena provode sa svojom djecom i to na kvalitetan način. Razgovor je najbolja metoda upućivanja djece na problem roditelja i obratno. Djeca moraju znati da imaju podršku svojih roditelja, ali ne na način kompenzacije vremena, već fizičkog prisustva jednih s drugima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.