Brčko

Пандемија вируса корона омела одржавање Видовданских дана културе

Одржавање манифестације могуће на јесен

Традиционалне Видовданске свечаности у Брчком – од књижевних вечери, преко смотре рецитатора, па до додјеле литерарне награде, смотре фолклора и неколико спортских манифестација ове године су изостале.

„Видовдански дани културе у Брчком ове године нису одржани, јер због пандемије вируса корона није радила ни једна секција у оквиру Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко због чега нисмо били у могућности организоварти ове догађаје“, каже Драган Томић, предсједник „Просвјете“ Брчко.

Према његовим ријечима, уколико то ситуација дозволи овогодишња манифестација Видовдански дани културе могла би бити одржана на јесен.

Ове године је изостао и конкурс и додјела литерарне награде  „Жарко Мијовић“ који такође организује СПКД „Просвјета“ Брчко.

„И то је једна од манифестација која није одржана првенствено због окупљања које је било онемогућено због пандемије вируса корона“, појаснио је Томић.

Он је, овом приликом, подсјетио да је „Просвјета“ у претходном периоду, у организацији Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке, провела пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ што је, на неки начин, била увертира за Видовданске дане културе у Брчком.

Томић истиче да је, када су активности “Просвјете” у питању, у току израда Зборника радова који ће бити промовисан до краја године и којим ће бити обиљежено 30 година од обновљања рада друштва „Просвјета“ и 25 година Српског књижевног круга.

На крају да кажемо да осим Видовданских свечаности, као културних дешавања која се сваке године одржавају поводом Видовдана, ове године у Брчком није одржан ни један спортских догађај од Видовданског турнира до међународне Видовданске трке који такође имају своју традицију  одржавања у овом граду. А како сазнајемо, разлог је финансијске природе.

Фото архива “Радио Брчко”- Видовдански турнир
Фото архива “Радио Брчко” – Видовданска трка

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!