Brčko

PBD BiH povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama podsjeća na važnost prevencije

Policija Brčko distrikta BiH povodom 25. novembra koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, podsjeća javnost na važnost teme koja se tiče sprečavanja rodno zasnovanog nasilja.

Kroz svoje redovne aktivnosti policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH suočavaju se sa događajima rodno zasnovanog nasilja, a prema statističkim pokazateljima za prvih deset mjeseci 2022. godine prijavljeno je ukupno devet slučajeva krivičnih djela “Nasilje u porodici”, koji su rezultirali podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu Brčko distrikta BiH o počinjenom krivičnom djelu protiv devet muškaraca, a preovladava starosna dob izvršilaca od 31-35 godina.

Kada je riječ o podacima iz istog perioda 2021. godine, prijavljeno je ukupno 15 slučajeva krivičnih djela “Nasilje u porodici” koji su rezultirali podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu Brčko distrikta BiH o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 lica i to 13 muškaraca i dvije žene, starosne dobi između 31-ne i 50 godina.

Ako govorimo o prekršajima, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u prvih deset mjeseci 2022. godine po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Brčko distrikta BiH postupali u 17, dok su za isti period 2021. godine postupali u 24 slučaja, a svi su rezultirali podnošenjem zahtjeva Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH za pokretanje prekršajnog postupka.

Policija Brčko distrikta BiH ukazuje na važnost prevencije i dalje jačanje svijesti građana o ovoj temi, te ih pozivamo da sve slučajeve nasilja prijave Policiji na broje telefona 049/233-200 ili 122.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!