RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počeli pripremni radovi na modernizaciji „Luke Brčko“

U Brčkom danas je zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji „Luke Brčko“ u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnika Europske unije, Europske banke za obnovu i razvoj i Ureda visokog predstavnika.

Projekt modernizacije „Luke Brčko“ obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavu nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke postaje Novo Brčko. Radovi će najprije započeti na rekonstrukciji platoa, koje će izvoditi poduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, izabrano na javnom tenderu.

Ravnatelj „Luke Brčko“ Perica Josić izjavio je da je „Luka Brčko“ bitna tranzitna točka za tok teretnog prometa u Bosni i Hercegovini i da je sa Europskom unijom povezana željezničkim, cestovnim i riječnim putem.

„Ovim projektom modernizacije koji se sastoji iz tri dijela rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavom nove dizalice i rekonstrukcijom željezničke pruge od željezničke postaje Novo Brčko do „Luke Brčko“ s izgradnjom pristupne ceste postići ćemo da naša Luka postane konkurentnija, učinkovitija, bolje opremljena s povećanim kapacitetom čime ćemo moći povećati i obim posla i privući nove klijente“, kazao je Josić.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da će modernizacija jedine riječne luke u BiH „Luke Brčko“ povećati konkurentnost Brčko distrikta BiH u gospodarskom razvoju.

„Revitalizacija brčanske Luke je jedan od značajnijih infrastrukturnih projekata. Očekujem da ćemo sustići sve zadate rokove i da ćemo moći koristiti Luku u perspektivi koja je pred nama. Tako ćemo omogućiti da se razvija gospodarstvo distrikta Brčko i cijele BiH na način da će koristiti jeftinije usluge transporta, a time omogućiti da Luka pospješi svoje poslovanje i ima svoju suštinsku funkciju“, naglasio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je projekt revitalizacije Luke jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom.

„Projekt će nas pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje gospodarstva i prometa,  ne samo u BiH već i regiji. Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju”, kazao je Milić.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler kazao je da zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju „Luka Brčko“ može postati ključna tranzitna točka za protok teretnog prometa između BiH i Europske unije.

„Trenutna infrastruktura „Luke Brčko“ zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove Luka može postati centralna poveznica za ekonomije regije. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju „Luke Brčko“ s 3 milijuna eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje“, kazao je Sattler.

Manuela Nesl, ravnateljica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), izjavila je da je EBRD zadovoljna što konačno počinje modernizacija „Luke Brčko“.

„Sigurni smo da će ovaj projekt imati značajan pozitivan utjecaj na ekonomski rast i olakšavanje trgovine ovdje u Brčkom i u cijeloj BiH. Luka može biti trgovačko čvorište a sa svojom odličnom lokacijom također i izvozni centar za regiju. Nastavit ćemo podržavati ovaj razvoj nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj Luci i nastavit ćemo podržavati poboljšanje infrastrukture u cijeloj BiH, postižući bolje veze sa zemljama u regiji i EU“, kazala je Nesl.

Mehanizacija u „Luci Brčko“ uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su i više od 50 godina. Projekt obuhvaća i nabavu nove dizalice nosivosti do 16 tona (tri puta veće od sadašnje) što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.

Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna eura i financira se bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od preko 3 milijuna eura i kreditom od Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 7 milijuna eura. Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne financijske institucije i donatori osiguravaju financiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.

Projekt rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Europske unije, koja promovira transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu suradnju i integraciju s Europskom unijom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.