RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Počeo larvicidni tretman komaraca

Na području distrikta Brčko u tijeku je deratizacija ,odnosno uništavanje glodara . Pored deratizacije radi se i larvacidni tretman komaraca, što znači da je zbog visoke temperature već došlo do razvoja larvi i pojave komaraca, kazala je dr. Mirjana Kuzmanović šefica higijensko epidemiološke službe Brčko distrikta.

Kuzmanović je kazala da tretman ovisi o vremenskih prilika i da je ovo proljeće jako promjenjivo, ali da je larvacidni tretman jako važno sprovesti odmah na početku , jer je onda manja mogućnost da ima odraslih komaraca.

Za vikend meteorolozi najavljuju kišu, a kada je kiša, tretman se prekida. Hoće li ljeto biti kišovito ne znamo ,ali znamo da se larvacidni tretman počinje raditi krajem ožujka i radi se do kraja kolovoza.

Ožujak je bio hladan ,napominje dr. Kuzmanović , jer za tretman moraju biti temperature iznad 17 stupnjeva.

Nekoliko dana imamo lijepo vrijeme i potrebnu temperaturu, tako da se ekipe na terenu, uništavaju legla , znamo gdje se legla nalaze ,dobro smo opremljeni , ističe dr. Kuzmanović, i dodaje da imaju  potrebna sredstva za uništavanje , kao i tri mobil-star mašine za uništavanje odraslih komaraca.

Ovih se dana tretiralo staro korito rijeke Brke , radi se trenutačno pored rijeke Save , zatim Ciglane ,Plazulje, odnosno gradske zone.

Imamo zatim , napominje ona, i prigradska naselja , znamo  gdje se legla nalaze, odnosno  mjesta gdje se voda zadržava tijekom cijele godine .

Ona je apelirala na stanovništvo da pomogne akciju, time što će redovito kositi dvorišta ,, odnosno svoje zelene površine, kao i na djelatnike JP komunalno Brčko da pokose obale rijeka jer visoka trava također pogoduje razvoju larvi i komaraca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.