Brčko

Pododjeljenje za veterinarstvo brčanske Vlade u potpunosti realizovalo plan rada za minulu godinu

Pododjeljenje za veterinarstvo, brčanske Vlade tokom minule godine realizovalo je sve programske zadatke u čijem središtu je bila prije svega, nadzor i zaštita zdravlja životinja.

„Fokus nam je bio na prevenciji kroz redovne vakcinacije kućnih ljubimaca, prije svega pasa, ali i globalno nadziranje zdravlja stočnog fonda, te se može konstatovati da je zdravstveno stanje u ovom segmentu, na zadovoljavajućem nivou, odnosno apsolutno pod kontrolom“, rekao je šef Pododjeljenja za veterinarstvo brčanske Vlade, Stevan Radić.

Kad je riječ o divljim životinjama i brizi za njihovo zdravstveno stanje, prije svega lisica, šakala i divljih svinja i tu se realizuju programi na nivou države.

„Moram naglasiti da se ovaj dio obavlja posredstvom Kancelarije za veterinarstvo Ministarstva spoljne trgovine BiH, te različitih stranih donatora koji osiguravaju sredstva za takozvane „šumske vakcine“. To su praktično komadi mesa ili druge vrste hrane u koje se umetne vakcina, pa se bacanjem iz aviona ostavljaju kao mamci po šumama“, ističe Stevan Radić.

Šef Pododjeljenja za veterinarstvo, ujedno upozorava da ljudi koji se turistički kreću po šumama, ukoliko primjete komade mesa ili hrane, ni slučajno ih ne diraju, jer pomenuta metoda je jedna od najefikasniji u prevenciji oboljenja divljih životinja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!