RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distrikta BiH privremeno oduzela više motornih vozila od višestrukih povratnika u kršenju saobraćajnih propisa

Foto: Arhiva

Imajući u vidu evidentnu pojavu sve većeg učešća u saobraćaju višestrukih povratnika koji krše propise, a koji u značajnoj mjeri doprinose i nastanku saobraćajnih nezgoda, posebno sa teškim posljedicama, Policija Brčko distrikta BiH provodi intenzivne kontrole u cilju što bezbjednijeg odvijanja saobraćaja.

Provodeći navedene aktivnosti policijski službenici u periodu od 15.05. do 21.05.2024. godine privremeno oduzeli šest motornih vozila od višestrukih povratnika u vršenju prekršaja iz ove oblasti.

Riječ je o sljedećim licima za koje je u registru neplaćenih novčanih kazni utvrđen dug:

– A.A. rođen 1995. godine iz Ograđenovca, koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje, koji duguje 7.310 konvertibilnih maraka.

– E.T. rođen 1986. godine iz Brčkog, kod kojeg su na motornom vozilu bile postavljene tablice drugog vozila i koji duguje 1.643,60 konvertibilnih maraka.

– G.S. rođen 1984. godine iz Brčkog, za kojeg je alkotestiranjem utvrđeno da ima 2,98 g/kg alkohola u organizmu i u takvom stanju upravljao motornim vozilom, a ima dug u iznosu od 2.260,60 konvertibilnih maraka.

– A.H. rođen 1994. godine iz Vukosavlja, koji je upravljao motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, a ima neplaćene novčane kazne u iznosu od 21.770,75 konvertibilnih maraka.

– Z.R. rođen 2001. godine iz Brčkog, koji je upravljao neregistrovanim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, a ima neplaćene novčane kazne u iznosu od 1.820 konvertibilnih maraka.

-A.T. rođen 1991. godine iz Brčkog koji je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje i ima dug u iznosu od 4.460 konvertibilnih maraka.

S obzirom da se radi o višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, a u skladu sa članom 20. stav (1) i (2) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH, motorna vozila od svih šest lica su privremeno oduzeta i deponovana u depozit Policije, te će protiv tih lica Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iako o ovim aktivnostima redovno informišemo javnost, zbog činjenice da je u relativno kratkom vremenskom periodu zabilježeno šest novih slučajeva, ovom prilikom želimo snažno podcrtati da će Policija nastaviti još intenzivnije da primjenjuje represiju prema ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju, jer je nesumnjivo da isti, zbog bezobzirnog ponašanja u saobraćaju i bahatosti koju u određenim slučajevima manifestuju i prema policijskim službenicima koji primjenjuju zakonom predviđena ovlaštenja, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za bezbjedno odvijanje saobraćaja na području Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.