RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ponovo poplave u Brčko distriktu

Nakon obilnih kišnih padavina, koje su u proteklih 24 sata zahvatile i područje Brčko distrikta, ponovo je došlo do izlivanja vode iz korita rijeka i drugih vodotoka na više lokaliteta u distriktu. Poplavljeno je mnogo stambenih objekata, poljoprivrednog zemljišta, ali i putne komunikacije.

Zehrudin Pekarić

Tokom prijepodneva, situacija je bila najkritičnija u naseljima Palanka i Brka gdje se rijeka Brka izlila na više mjesta, te poplavila domaćinstva, poljoprivredne parcele i putne komunikacije.

“Zbog zapušenog protoka vode ispod mosta u centru Brke, voda je ušla u kuće i podrume i ova će se situacija ponavljati svaki put kod malo jače kiše sve dok se ne riješi pitanje lokalnog mosta”, kazao je Zehrudin Pekarić, predsjednik Mjesne zajednice Brka.

Od ranih jutarnjih sati stanovnici naselja, koja se nalaze u slivu rijeke Brke, obavještavali su nadležne službe u distriktu da nivo ove rijeke ubrzano raste, te da voda počinje izlaziti iz svog korita.

Edin Zaimović

“Na terenu imamo šteta na putnoj infrastrukturi i odrone zemlje na puteve. Štete su velike i na privatnoj imovini, voda je ušla u kuće, a kolike su ukupne štete znat ćemo tek nakon prestanka ove nepogode”, istakao je Edin Zaimović, šef Odjela za javnu bezbjednost koji je bio na licu mjesta u naselju Brka.

Zaimović je dodao da su štete od poplava evidentirane u naseljima Islamovac, Rašljani, Palanka, Brka, Bijela, Cvijanovići i naseljima u donjem slivu rijeke Tinje. Nadležne službe na terenu utvrđuju obim štete i preduzimaju mjere i radnje kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina, no svi se pribojavaju velikog nivoa rijeke Tinje koja je već u gornjem toku oko Srebrenika napravila ogromne probleme i poplave, a koja tokom poslepodneva dolazi i na područje Brčko distrikta.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Do podneva glasalo oko 15% Brčaka

Admir Kadrić

Од 15. новембра у Брчко дистрикту обавезно посједовање зимске опреме

Дејана Крстић

ZZ “Brka”: Cilj otkupiti bar 600 tona šljive

Admir Kadrić