RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Poslanici razmatrali Program rada vlade za ovu godinu

Na prijepodnevnom zasjedanju nastavka redovne 32. sjednice brčanskog Parlamenta, nakon što je usvojen prijedlog Odluke o zaštiti divljači u Brčko distriktu BiH, poslanici su započeli razmatranje Programa rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2014.godinu.

Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distritka BiH, istakao je da se temeljne karakteristike ovog programa rada Vlade ogledaju prije svega u očuvanju socijalne stabilnosti i zaštite građana koji su u stanju socijalne potrebe.

„Spomenuo sam da 12.000 ljudi ostvaruje socijalna primanja po raznim osnovama i tu smo povećali sredstva na 19 miliona maraka“, dodao je Kadrić.

Prema njegovim riječima, opredjeljenost je vlade kroz ovaj program i da konačno primjeri zakonske propise uslovima ekonomskog razvoja u ovoj lokalnoj zajednici, koji će na neki način biti u prednosti u odnosu na okruženje.

„Stvaramo industrijske zone, uredićemo Zakon o javnoj imovini koji će nam omogućiti značajniji ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta. Analiza koju smo uradili o podsticaju u privredi je pokazala da neproduktivno ta silna sredstva dajemo, da to ne stvara novu vrijednost i ne omogućava nova radna mjesta, već praktično omogućava vlasnicima firmi da oni od toga dobro žive“, istakao je Kadrić.

Još je dodao da nema mjesta zamjerkama od strane opozicije da je ovaj program prepisan iz 2013.godine, jer je, kako je kazao, budžet na vrijeme usvojen, a i ovaj dokument je u odnosu na prethodne godine u parlamentarnu proceduru najbrže stigao ove godine.

„Ovaj program smo uradili na temelju saniranja problema iz ranijeg perioda i našeg iskustva u odnosu na 2013. godinu kada smo postigli značajno bolje rezultate. Pokazaćemo izvještaj o radu za prošlu godinu, da smo bili najuspješnija vlada do sada“, dodao je dogradonačelnik Kadrić.

Suad Burić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u brčanskom Parlamentu, naglasio je da vrijeme u kome se nalazi Program rada vlade za 2014.godinu sam govori i o kvalitetu tog teksta.

„Donositi program rada vlade polovinom maja tekuće godine za ovu godinu je sasvim izlišno, nepotrebno. I ono što je danas formalizovano pred nama u cilju nekakvih politika i aktivnosti koje treba Vlada Brčko distrikta da provede u ovoj godini na zadovoljstvo svih građana je potpuna laž i prevara. Ne znam na koji način to vlada može ispuniti kad je već prošlo skoro pola godine. Ovaj program je u 90 postotnoj mjeri prepisan program rada iz 2013. godine, što znači da Vlada u prošloj godini nije provela niti 10 posto od onoga što je planirala. Potpuno smo sigurni da ova vlada neće uspjeti, na žalost, da pokrene niti jedan segment razvoja ovog društva i da ide na boljitak svih stanovnika Brčko distrikta“, kazao je Burić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.