RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisano osam ugovora sa spasilačkim službama koje djeluju pri NVO sektoru u Distriktu

U prostorijama Vatrogasnog doma Brčko distrikta danas je potpisano ukupno osam ugovora o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa između Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta i predstavnika udruženja za čije je namjene iz budžeta Brčko distrikta izdvojeno ukupno 100.000 KM.

„Potpisivanje ugovora se tiče obnove i nabavke nove opreme u udruženjima za zaštitu i spašavanje unesrećenih osoba u kriznim situacijama, a koja će uveliko ojačati njihove kapacitete te olakšati djelovanje spasilačkih jedinica na terenu u slučaju vremenskih nepogoda“, rekao je Bogdan Bratić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost, te dodao je ovo prilika i za razmjenu iskustva kako bi se sistem zaštite u Distriktu u narednom periodu podigao na jedan veći nivo.

Denis Šehanović sekretar Crvenog križa Brčko distrikta kazao je da Crveni križ trenutno svojim resursima može odgovoriti spašavanju unesrećenih na kopnu i vodi, ali je neophodno da se obnove i radio uređaji kako bi bili operativniji na terenu što će potpisanim ugovorom i realizovati. On je dodao da spasilački tim Crvenog križa posjeduje plovila i terenska vozila koja uvijek mogu biti stavljena u funkciju u slučaju kriznih situacija.

Mahir Hasikić član Gorske službe spašavanja u Brčko distriktu istakao je da je zbog proširenja kapaciteta udruženja veći dio tehničke opreme dotrajao i da je ovo prilika da se izvrši obnova kako bi i dalje bili na usluzi građanima u kriznim situacijama. Prema njegovim riječima Gorska služba spašavanja zadacima na terenu može odgovoriti spašavanju unesrećenih u planinama kao i timom za spašavanje na vodama koji broji pet članova posade.

Miroslav Lukić ispred udruženja 4×4 također je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom jer će obnovom opreme i dalje biti dostupni na terenu u slučaju potraga, požara i vremenskih nepogoda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.