RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potvrđena optužnica protiv zvaničnice brčanske Vlade

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je, a nadležni sud potvrdio, optužnicu kojom se zvaničnik Vlade Brčko distrikta BiH C.T. tereti za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i naplatu dnevnica na ime lažnog službenog putovanja.

Optužnicom od 17. marta optužena C.T. se tereti da je kao imenovani funkcioner u organima izvršne vlasti na poziciji savjetnik gradonačelnika 2011. godine protivzakonito posredovala u zapošljavanju na radno mjesto sekretar u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi u Distriktu. Optuženoj se stavlja na teret da je Odboru za zapošljavanje Brčko distrikta u zatvorenoj koverti dostavila spisak kandidata, koji trebaju biti izabrani nezavisno od profesionalnih sposobnosti i definiranih objektivnih kriterija za prijem u radni odnos.

Pored toga, optužena se tereti i da je 2010. godine nalog za službeno putovanje koje nije obavila ispunila lažnim podacima , na osnovu čega je na ime lažno prikazanih dnevnica i troškova iz budžeta Distrikta naplatila blizu  hiljadu i pet stotina KM.

Odlučujući o optužnici za tri krivična djela protiv službene dužnosti propisana Krivičnim zakonom Distrikta  Osnovni sud Distrikta izvršio je potvrđivanje svih tačaka optužnice. Tako je nakon provedene istrage i podizanja optužnice potvrđeno da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je optužena pod okolnostima opisanim u optužnici počinila koruptivna krivična djela Protivzakonito posredovanje (član 376 (stav (2)),  Falsifikovanje službene isprave (član 383. stav (1)) i Prevara u službi (član 379 stav (1)). U skladu sa Krivičnim zakonom Distrikta za krivična djela na koja se u dvije tačke odnosi podignuta optužnica može se izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.