RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavnici Brčko distrikta učestvovali na završnoj konferenciji Projekta mentalnog zdravlja u BiH

Šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH Asmir Mujanović zajedno sa predstavnicima Javne zdravstvene ustanove i Centra za mentalno zdravlje iz Brčkog, učestvovali su na završnoj konferenciji Projekta mentalnog zdravlja u BiH koja je održana u Sarajevu.

Projekat pod nazivom „Za sve nas“ je pratio proces reforme oblasti mentalnog zdravlja, te je tokom proteklih 13 godina u njega bilo uključeno više od 500 profesionalaca iz područja mentalnog zdravlja, koji djeluju u 74 Centra za mentalno zdravlje u BiH.

Brčko distrikt BiH je u ovim aktivnostima učestvovao kroz Centar za mentalno zdravlje s mentalno edukativno rehabilitacionim centrom, što se najviše ogledalo kroz rad na koordinisanoj brizi, sestrinskoj edukaciji, edukaciji za okupacionu radnu terapiju, edukaciji za rad s djecom i adolescentima, kontrole kvaliteta, standardima i normativima, jačanju korisničnih inicijativa, sistematizaciji radnih mjesta i istraživačkim projektima.

“Čast nam je i zadovoljstvo reći da je naš Centar za mentalno zdravlje prvi akreditovani Centar u Bosni i Hercegovini i da nastavljamo da podižemo kvalitet rada i usluga kako smo i započeli”, istakao je Asmir Mujanović šef Odjeljenja za zdravstvo.

Organizacioni model koji se primjenjuje u Brčkom bazira se na realnim potrebama populacije, te je Centar organizovan na dva osnovna nivoa na dvije odvojene lokacije. Dio u Domu zdravlja Odsjek za odrasle koji se bavi zaštitom mentalnog zdravlja odraslih i izdvojeni objekat Odsjek za zaštitu mentalnog zdravlja djece i adolescenata i djece s razvojnim poremećajima koji radi sa djecom i adolescentima s razvojnim poremećajima – MREC, djecom oboljelom od cerebralne paralize, djecom i mladim s trajnim mentalnim deficitom, djecom sa specifičnom patologijom – djecom s poremećajem autističnog spektra, ADHD, te na zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata, zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata s razvojnim poremećajima – mentalno-rehabilitacijsko-edukativna zdravstvena zaštita, kao i zaštiti mentalnog zdravlja djece putem programa praćenja ranog rasta i razvoja.

“Ovaj Centar je posljednjih nekoliko godina uspio skinuti stigmu sa ove zdravstvene oblasti tako da se u zadnje vrijeme građani sve češće sami obraćaju ljekarima i zaposlenima u Centru za mentalno zdravlje tražeći pomoć psihologa ili psihijatra”, naglasila je prim. dr Zlata Paprić, rukovodilac ove ustanove naglašavajući da je značajno povećan broj djece koji dolaze na tretmane.

Iz Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta su napomenuli da će i nakon završetka ovog projekta koji je trajao 13 godina, Vlada ove lokalne zajednice nastaviti da finansijski, ali i na sve druge načine pomaže rad i dalji razvoj Centra za mentalno zdravlje u Brčkom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.