Brčko

Представници власти Дистрикта са представницима правосуђа разговарали o повећању плата запослених

Препознат је тај социјални моменат у коме заиста постоји потреба за интервенцијом

Представници извршне и законодавне власти дистрикта Брчко данас су одржали састанак са челним људима правосудних институција Дистрикта на коме је разговарано о могућностима повећања плата запослених са најнижим примањима у правосуђу.

Након састанка одржаног у просторијама Скупштине дистрикта Драган Томаш, предсједник Основног суда у Брчком је истакао да је састанак одржан на захтјев Правосудне комисије како би представнике извршне и законодавне власти информисали о захтјевима за повећање плата запослених службеника и намјештеника правосуђа у дистрикту Брчко, а који су подржани од стране Правосудне комисије.

„Оно што је веома битно је да су представници извршне и законодавне власти препознали ове проблеме и информисани смо да је формирана комисија на нивоу Владе која ради на измјени закона о платама како у законодавној, тако и извршној и судској власти и да ће врло брзо изаћи приједлог тог закона који ће, надамо се ријешити дио проблема који су постављени од стране службеника и намјештеника у суду“, истакао је Томаш.

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић каже да се данас говорило у начелу не само о захтјевима оних који раде у правосуђу са најнижим платама, већ и свим онима који раде у институцијама Дистрикта и на које се односи Закон о платама у Дистрикту.

Према његовим ријечима препознат је тај социјални моменат у коме заиста постоји потреба за интервенцијом у смислу плата поготову за најниже службеничке категорије у Брчком.

„И рјешења до којих ћемо доћи, су на трагу захтјева о којима су говорили представници штрајкачког одбора запослених у правосуђу“, рекао је Милић.

Он је истакао да рјешење можемо очекивати у наредних пар мјесеци подсјећајући да су у Брчком на снази таква законска рјешења која дефинишу да сви запослени у дистрикту Брчко у јавном сектору треба да имају исту плату за исти или сличан посао који обављају.

„У сваком случају било какво рјешење захтијева вријеме и ми данас због успостављеног законског оквира и чињенице да се и ребаланс буџета не може донијети за први квартал текуће фискалне године, због законске одредбе да се ребаланс усваја након 60 дана, ми не можемо доћи до неких рјешења у наредних пар мјесеци“, рекао је Милић

Милић је подсјетио да Влада тренутно ради на припреми новог Закона о платама који је већ сада у форми смјерница.

„Максимално ћемо убрзати динамику што се тиче доношења закона и у складу са законом покренути измјену Буџета и сигуран сам да би већ од првог јула могли имати такво законско рјешење које ће у највећој мјери одговорити захтјевима и штрајкачког одбора, али и свих других категорија који тренутно имају најнижа примања“, нагласио је Милић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!