RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Превентивним прегледима и предавањем у Брчком се обиљежава Свјетски дан штитне жлијезде

Удружење дијабетичара дистрикта данас обиљежава Свјетски дан штитне жлијезде бесплатним превентивним прегледима (мјерењем шећера у крви, крвног притиска и мјерењем еластичности вена), у период од 9:30 до 13:30 часова на Тргу Младих, уз стручне савјете и подјелу едукативног материјала  грађанима Брчко дистрикта.

Од 14 часова у просторијама Удружења одржаће се два едукативна предавања о значају суплементације и исхране код болести штитне жлијезде.

Свјетски дан штитне жлијезде је глобална здравствена манифестација која се обиљежава 25. маја, с намјером да се укаже на терет болести штитне жлијезде, искуства пацијената и свих оних који су посвећени међународном проучавању и лијечењу болести штитњаче.

Ђорђе Вуковић, предсједник Удружења дијабетичара дистрикта Брчко каже да на овај начин, превентивним прегледима и предавањем о теми болести штитне жлијезде, желе да подигну свијест грађана о значају овог обољења које је све више присутно и на нашим просторима.

„Ријеч је о једном обољењу које је често скривено, попут дијабетеса, и неће дати неке симптоме или ми нисмо свјесни да се о томе ради због чега свако од нас треба што више слушати сам свој организам и на вријеме препознати болест и реаговати прије свега исхраном, а касније ако је потребно и лијековима“, каже Вуковић.

Према његовим ријечима дисфункција штитне је уобичајена, лако препознатљива и лако изљечива, али ако се не дијагностикује или не лијечи, може имати дубоке нуспојаве. Штитна жлијезда производи хормоне штитне који су неопходни за нормалан раст и енергетски метаболизам.

„И овом приликом апелујем на све оне који у кратком времену изненада изгубе доста килограма или добију на килажи из необјашњивих разлога да обавезно провјере хормоне или одраде ендокринолошки преглед“, истакао је Вуковић.

Преко 100 милиона људи широм свијета живи у подручјима с недостатком јода. Јод је кључна компонента у производњи хормона штитне, али је његова дистрибуција неравномјерна на глобалном нивоу и оскуднија у удаљеним планинским регијама.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.