Brčko

Примопредаја архивске грађе предузећа Бимал Архиву дистрикта

У Служби за архив Одјељења за јавни регистар Владе Брчко дистрикта данас је обављена примопредаја архивске грађе предузећа Бимал дд Брчко и Архива Брчко дистрикта. Примопредајом архивске грађе из периода од 1976. године до 2002. године оформиће се архивски фонд “Бимал дд Брчко” у градском Архиву. Ради се о архивској грађи од изузетног значаја за Брчко, као добру културно-историјског наслијеђа, које ужива посебну заштиту под Законом о архивској дјелатности Брчко дистрикта, а чије право кориштења имају сви корисници под једнаким условима.

Предмет предаје су досијеи запосленика, радне књижице, М4 обрасци, матичне књиге и именици запослених радника Фабрике Бимал у количини од 13 дужних метара, које ће у очуваном стању бити достављене градском Архиву и које ће служити за задовољење потреба правних и физичких лица у рјешавању њихових уставних и законских права, те у друге сврхе.

Преузимање сачуване архивске грађе старије од 30 година од компаније Бимал дд Брчко извршено је у складу са Законом о архивској дјелатности Брчко дистрика, а резултат је дугогодишње успјешне сарадње која је отпочела 2017. године по успостављању стручном надзора Службе за архив над архивским и канцеларијским пословањем компаније Бимал дд Брчко.

Грађа архивског фонда “Бимал дд Брчко” свједочанство је о постојању и раду фабрике Бимал у Брчком од 1976. до формирања Брчко дистрикта. Интересантно је поменути да је фабрика јестивог уља Бимал планирана као фабрика за прераду соје, за коју је пројектни план направљен на острву Вису 1943. године. Почетак изградње у Брчком једине фабрике за производњу јестивог уља у Босни и Херцеговини био је 1947. година, а пуштена је у рад 1951. године о чему свједочи и чланак новина Ослобођење Сарајево, број 1452. од 24.6.1951. године, под називом „Пуштена у погон Творница уља у Брчком“. У чланку се наводи да је ово прва творница ове врсте у Републици, да је израђена властитим снагама иако је првобитно постројење требало стићи из источних земаља, као и да је нарочиту помоћ у израдњи и монтажи творнице, пружио радни колектив Творнице уља из Загреба.

Данашњу примопредају архивске грађе између Бимала дд Брчко и Службе за архив координарали су Санела Хаџајлић, менаџер агроиндустријског комплекса и општих послова и Цвијета Томић Пурић ПР менаџер, као и Ћазим Суљевић, шеф Службе за архив и Тамара Вијоглавин Манчић, архивиста за евиденцију и заштиту архивске грађе ван Архива, док је контрола предаја архивске грађе обављена под стручним надзором Комисије за примопредају архивске грађе Бимал дд Брчко и  Архива Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button