RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Proces suštinske “medijacije” treba zaživjeti i u Brčko distriktu

Medijacija, kao dogovorno rješavanje nesporazuma dviju strana u sporu, na nivou BiH je zaživjela u potpunosti. U Brčkom, to u suštinskom smislu, još uvjek nije slučaj.

„Sudovi u Distriktu medijaciju provode više kao formalni proces, jer se medijacija, od strane jednog sudije, dodjeljuje drugom sudiji, koji po pravilu, bez dogovora dviju strana, provede medijaciju, tako da se ona vraća u sudnicu. Zbog toga je važno da medijaciju vode certificirani medijatori, kojih je u Brčkom, za sada dvojica“, istakao je jedan od medijatora, diplomirani pravnik, Milorad Zivlak.

Inače, Udruženje medijatora BiH je formirano na osnovu državnog Zakona o medijaciji koji je Parlamentarna  skupština BiH usvojila još 2007 godine.

„Danas udruženje medijatora na nivou BiH broji 190 certificiranih  lanova, čija imena su dostavljena svim sudovima u Bosni i Hercegovini i svaka od strana koja želi medijaciju može odabrati bilo kog od medijatora sa pomenutog popisa“, naglasio je drugi certificirani brčanski medijator, diplomirani pravnik Siniša Ravlić.

Sam proces medijacije ima više prednosti u odnosu na sudski proces.

„Strane u sporu su kod medijacije potpuno ravnopravne jer nema tuženog i tužitelja. Zatim se u jednoj manje-više opuštenoj atmosferi iznosi problem spora i pokušava se isključivo dogovorno riješiti. Takođe, nije beznačajno da cijeli proces medijacije ne traje duže od petnaest dana, te da su u tom smislu i finansijske uštede, u odnosu na sudski proces višestruke“, akcentira Zivlak.

Cijeli proces medijacije se, pravno gledano, okončava takozvanim izvršnim naslovom.

„Ovaj dokument je priznat kao potpuno validan dogovor dviju strana oko spornog pitanja i ima snagu izvršnosti odnosno provođenja u praksi. Ono što je jako značajno, po pravilu, nakon uspješne medijacije strane u sporu ostaju u kontaktu, čak nastavljaju i poslovnu saradnju, što je nama, kao medijatorima, odnosno nezavisnim posrednicima u sporu, naročito drago“, istakao je Ravlić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Nastavljena implementacija projekta „Školska i vršnjačka medijacija u BiH“

Sanita Jerković Ibrahimović