Brčko

Pročuen tevhid i položeno cvijeće na Memorijalnom centru bošnjačkih civilinih žrtava rata u Brčkom

U sklopu obilježavanja „30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom“  danas je učen tevhid u džamiji u Ivicima za nevino ubijene civile i položeno cvijeće na Memorijalnom centru bošnjačkih civilinih žrtava rata na Gradskom mezarju.

Predsjednik „Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH“ Ramiz Ahmetović kazao je da je jedinstvena poruka prisutnih članova porodica ubijenih i nestalih da su im prava uskraćena. On je naveo da jedino 126 korisnika iz ovih porodica od 420 ubijenih, imaju porodične invalidnine te dodao da zakonska materija koja je već trebala da reguliše ova prava nije još urađena.

Ramiz Ahmetović

Predsjednik „Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta BiH“ Marin Brkić pozvao je nadležne da dođu na ovo mjesto i pogledaju koliko je ovdje obilježja ubijenim civilima koji nisu bili krivi ničemu, samo što su ostali kod svojih kuća i vjerujući da im se neće desiti ništa.

On je pomenuo stratišta civila u Brčko distrikta u proteklom ratu u Laništima, Brkićima, Čađavacu, gdje su civili ubijani po grupama, te u Maoči, Rahiću i drugim lokalitetima gdje su ubijani civili sahranjivani pojedinačno.

„Trideset godina je prošlo, a može proći još i više godina, a da se ovi slučajevi ne procesuiraju sa ovakvim radom tužiteljstva“, zaključio je Brkić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button