Brčko

Projektom “Prepoznaj me, tihi sam ubica”do ranog otkrivanja celijakije

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.

UG „Život s celijakijom” Brčko distrikta BiH ove će godine nastaviti realizaciju projekta “Prepoznaj me, tihi sam ubica sa hiljadu lica”, koji za cilj ima edukaciju djece predškolskih ustanova, te učenika iz nižih razreda osnovnih škola.

Predsjednica UG “Život s celijakijom” Emina Ružić, koja predsjedava Savezom udruga oboljelih od celijakije BiH sa sjedištem u Brčko, pozdravlja novi Zakon o udrugama i fondacijama Brčko distrikta, prema kojem će se razmatrati samo oni projekti od značaja za građane Distirtka. Stoga se, kako kaže, i nada financijskoj potpori za ovaj projekt Odjela za stručne i administrativne poslove, odnosno Vlade Brčko distrikta.

Osim ovog projekta, prema mjerama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje, planiraju se radionice u prostorijama Udruge, te predavanja na temu bezglutenske dijete, inače jedine neophodne terapije kod oboljelih od celijakije. Trenutno se vrše pripreme oko održavanja Regionalne konferencije o celijakiji, koja će okupiti stručanjake iz naše zemlje i susjedstva.

Prema podacima UG “Život s celijakijom” na području Brčko distrikta trenutno je registrirano više od trideset oboljelih od celijakije, od kojih najmlađi ima dvije godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button