RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Просвјета” Брчко: “30 дана за 30 рођендана Српске”

Представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко и Конзервативног клуба најавили су данас низ активности којима ће бити обиљежено 30 година од оснивања Републике Српске и обнављања рада „Просвјете“ у нашем граду.

Манифестација симболичног назива „30 дана за 30 рођендана Српске“ биће “Просвјетин” допринос обиљежавању рођендана Републике Српске.

„Желимо показати јединство српског народа у нашем граду и то колико нам Република Српска значи.“ рекао је Драган Томић, предсједник СПКД „Просвјета“ Брчко.

Тридестодневна манифестација почела је данас расписивањем литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа, рекла је Ведрана Драгичевић и најавила да ће конкурс бити завршен 23.12. 2021. године, а теме су „И блато је део родне груде”, „Растемо у слободи“ и „Отаџбина је њива на којој се непрестано сије и жање“.

Представник Конзервативног клуба Брчко Милош Суботић захвалио се представницим “Просвјете” на позиву за сарадњу рекавши да су поносни и што учествују у овој манифестацији.

Организатори ове манифестације предвидјели су низ концертних активности, изложби и књижевних вечери, а већ за сутра је најављено и вече родољубиве поезије, које ће бити организивао у просторијама “Просвјете” са почетком од 17.30 часова.

________________________________________________________________________________________________________________________

Списак активности за прославу 30. рођендана Републике Српске „30 дана за 30 рођендана Српске“

9. 12. 2021. расписивање Литерарног конкурса који ће трајати до 23. 12. 2021. године ( СПКД“Просвјета“ и Конзервативни клуб)

10. 12. 2021. год. Вече родољубиве поезије, просторије СПКД“Просвјета“ Брчко у 17. 30ч

14. 12. 2021. год. Вече српске духовности, традиције и фолклора, Дом културе у 19ч

-Пјевачка група „Босиљак“

– чланови Фолклорне секције СПКД“Просвјета“ Брчко, дјечије групе и ветерани

– Мушки византијски хор „Свети Роман Мелод“

-Женски византијски хор „Света Анастасија Српска“

– 15. 12. 2021. год. промоција књиге декана Правног факултета у Источном Новом Сарајеву „Уставни поредак БиХ“ Горана Марковића. Гост ће на истој говорити на тему „Значај и положај Брчко дистрикта за РС“ у КАЦ „Патријарх српски Павле“ у 18ч

17. 12. 2021. године  у КАЦ “Патријарх српски Павле“ у 18ч, промоција књиге „Српски идентитет“, учесници проф. др Милош Ковић, проф. др Милош Ковачевић, проф. др Слободан Рељић и Дејан Мастиловић

23. 12. 2021. год. Изложба слика и фотографија о Петеру Хандкеу- приређивачи проф. др Миливоје Унковић, проф. др Ранко Поповић, промоција Унковићеве „Монографије“, Просвјетина Галерија „Сава Шумановић“ у 18 ч

27. 12. 2021. године промоција књиге Славка Басаре у издању Одбора за помоћ Србима на КиМ, Културно – административни центар“ Патријарх српски Павле“ у 18ч

29.12.2021. год. Промоција Зборника СПКД“Просвјета“ Брчко поводом 30 година од обнове рада СПКД“Просвјета“ у Брчком, КАЦ“Патријарх српски Павле“ у 18ч

8.1. 2022. Осликавање мурала и бакљада – Конзервативни клуб

9. 1. 2022. Проглашење побједника литерарног конкурса у КАЦ“Патријарх српски Павле“ послије литургије, а након тога и дружење са пјесницима ( СПКД“Просвјета“ и Конзервативни клуб)

10. 1. 2022. Свечана академија у Дому културе у 12ч

Пошто се ове године навршава и 30 година од обнове рада СПКД “Просвјета“ Брчко, а узимајући у обзир и новонасталу епидемиолошку ситуацију због које нисмо били у могућности да обиљежимо овај значајан јубилеј, СПКД “Просвјета“ ће исти обиљежити у оквиру горенаведених активности.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Српске странке јединствене у одбрани имена и статуса РС-а

Radio Brčko

Đaci u Republici Srpskoj se vratili u školske klupe

Radio Brčko

У Брчком вечерас помоција књиге Славка Басаре “Хумано срце Српске”

Radio Brčko