RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Radio Brčko povodom 63. godišnjice postojanja raspisuje literarni konkurs na temu “Slušam radio jer…”

Povodom Svjetskog dana radija 13. februаra, te obilježavanja 15. februara, odnosno 63. godišnjice postojanja Radija Brčko, Radio-novinska i izdavačka ustanova „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH raspisuje:

 

JAVNI KONKURS

Za izbor najboljih radova iz oblasti literarnog stvaralaštva na temu

„Slušam radio jer…“

S obzirom na to da se medijski prostor nalazi u konstantnom stanju promjene, te da premošćujući jaz između tradicionalnih i najsavremenijih tehnologija radio kao medij ipak i dan-danas pronalazi svoje mjesto u svijetu i kod slušalaca, željeli bismo čuti vašu kratku priču, esej ili pjesmu o značaju radija danas.

Prema propozicijama, na konkursu mogu da učestvuju svi zainteresovani pojedinci, izuzev uposlenika RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH i članova njihovih porodica, te članova Upravnog odbora i Programskog savjeta RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH, kao i članova njihovih porodica.

USLOVI KONKURSA:

  1. Sadržaj literarnog rada treba da bude originalan, te da nije ranije objavljivan
  2. Radovi će biti prihvaćeni ukoliko budu napisani na jednom od tri zvanična jezika bosanski/hrvatski/srpski, te na latiničnom ili ćiriličnom pismu
  3. Autori literarnih izraza poezije i proze mogu ravnopravno učestvovati na konkursu
  4. Dostavljeni radovi mogu sadržavati do 3.000 riječi, dok pjesma može sadržavati najviše 50 stihova (radove kucati u fontu Times New Roman, veličina 12)
  5. Uz radove, obavezno dostaviti osnovne podatke o autoru, (ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon, e-mail adresa, kratka biografija). Za maloljetne autore navesti obavezno lične podatke roditelja ili staratelja.

VISINA NAGRADA: 

  • Prva nagrada: 500 KM
  • Druga nagrada: 300 KM
  • Treća nagrada: 150 KM

Radovi se mogu dostaviti: lično u prostorije RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH, Bulevar mira 18, poštom, ili putem e-maila: literarnikonkurs@radiobrcko.ba,  s naznakom: Za konkurs: „Slušam radio jer…“

Sa zaprimljenih radova će privremeno biti uklonjeni lični podaci autora nakon čega će isti, pod šifrom, biti dostavljeni nadležnoj Komisiji na ocjenu. Osoba zadužena za prijem radova biti će u obavezi da potpiše izjavu o povjerljivosti podataka, odnosno informacija o prispjelim radovima i dokumentaciji.

Krajnji rok za dostavu radova je 01. april 2023. godine, a nakon odabira najboljih radova od strane Komisije, rezultati će biti objavljeni 1. maja 2023. godine u programu i  na web stranici RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH.

Nagrade i priznanja bit će uručeni pobjednicima na Dan slobode medija 03. maja 2023. godine, na svečanosti u organizaciji RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikt BiH.

U nastavku možete preuzeti tekst konkurs na jedno od tri službena jezika u BiH:

Javni konkurs – bos

Јавни конкурс – срп

Javni konkurs – hrv

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.