Brčko

Saopštenje za javnost Društva psihologa Brčko distrikta

Društvo psihologa Brčko distrikta BiH je sprovelo istraživanje u sklopu projekta „Vakcinom protiv pandemije“ koji je podržan od strane Predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH, u periodu decembar 2021. i januar 2022.

U istraživanju su učestvovali ispitanici starosti iznad 18 godina, a ukupan broj ispitanika je bio 172.

Upitnik koji je kreirao istraživački tim ispred Društva psihologa Brčko distrikta BiH je bio anonimna i ispitivao je stavove o vakcinaciji protiv virusa COVID-19.

Podatke koje smo prikupili u ovom istraživanju se odnose na pol, stepen obrazovanja, da li su ispitanici vakcinisani ili ne, ukoliko su preboljeli virus COVID-19, kakve kliničke slike su imali, kao i njihovi bližnjia, razlog zbog kog su se vakcinisali ili ne.

U istraživanju su učestvovali ispitanici starosti od 18 do 74 godine, a nešto više od polovine su bili ispitanici ženskog pola.

Jednak broj je bio ispitanika koji su preboljeli
virus COVID – 19. i onih koji nisu, dok 12,5% njih nije imalo nikakve simptome.

Takođe smo dobili podatke da su ispitanici imali u velikom procentu (72,3%) blagu ili umjerenu kliničku sliku, a dvoje ispitanika je u porodici imalo smrtni slučaj.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitanici većinom nesigurni u postojeće vakcine protiv virusa COVID-19, tačnije 51,5% njih, od ukupno 56,4% nevakcinisanih ispitanika, dok 33% njih ne vjeruje izvorima koji ih podstiču na vakcinaciju protiv virusa COVID-19, razlozi koje ispitanici još navode su: plaše se nuspojave vakcina, nevjeruju u postojanje virusa.

Od 43,6% vakcinisanih  ispitanika, nešto manje od polovine, se vakcinisalo zato što smatraju da je vakcina protiv virusa COVID-19 važna ne samo za njih , već i za zaštitu ljudi oko njih, takođe razlozi zbog kojih su se ispitanici vakcinisali su: da ne bi dobili težu kliničku sliku, zbog putovanja, zbog posla i činjenice da vakcina može da zaustavi pandemiju.

​​Daljom analizom dolazimo do zaključka da pored velike količine informacija koje su prisutne u medijima i dostupne svakom od nas, za više od polovine učesnika u istraživanju o efikasnosti postojećih vakcina protiv virusa COVID19, se javlja sumnja i samim tim izbjegavanje imunizacije i pored činjenice da su vakcine koje su dostupne sigurne i efikasne u procesu suzbijanja pandemije koja je izazvana virusom COVID-19.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!