RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom slaba zainteresovanost roditelja za predavanje na temu ,,Opasnosti na internetu-podrška roditeljima“

U organizaciji JU Gimnazije ,,Vaso Pelagić“Brčko i u saradnji sa Vijećem roditelja ove škole sinoć je u brčanskom Domu kulture organizovano predavanje na temu ,,Opasnosti na internetu-podrška roditeljima“ o  čemu je govorio Goran Blagojević, stariji istražilac u Jedinici specijalističke policije Brčko distrikta BiH.

S ciljem informisanja o stanju upotrebe i zloupotrebe interneta i društvenih mreža na predavanje su osim roditelja učenika Gimnazije, pozvani i svi drugi roditelji sa područja Distrikta.

,,Od pozvanih 621, našem pozivu odazvalo se ukupno 29 roditelja, što ukazuje da nedovoljnu zainteresovanost roditelja za uključivanje u život i internet život djece – mjesto gdje djeca po istraživanju provode najveći dio svog vremena. Opasnosti kojima su izloženi, problemi s kojima se susreću, iskustva u našem radu s njima i iskustva policije u postupanju u ovakvim situacijama zaista su zabrinjavajući, te smo smatrali da su ovakva i slična predavanja neophodna prvenstveno kao podrška roditeljima, ali i pomoć u odgajanju zdravih ličnosti“, naglasila je Edina Osmić-Šadić, stručna saradnica u ovoj ustanovi.

Podaci iz prakse govore o tome da sve veći broj učenika razvija ovisnost o telefonu, društvenim mrežama, igricama, narkoticima, a da roditelji zbog ovakvog odnosa vrlo često zakasne u reakciji i pomoći djetetu.

„Odaziv roditelja je poražavajući ukazatelj koji upućuje da su roditelji nedovoljno uključeni u živote vlastite djece. Izostankom roditeljske podrške i zainteresovanosti možemo očekivati ishode kakvim smo svjedocima svakodnevno prilikom izvještavanja medija, kako kod nas tako i u okruženju. Upravo zbog toga smatramo da je neophodno animirati roditelje, kako bi se što više uključili u živote vlastite djece i skupa sa školom kao odgojno-obrazovnom ustanovom pomogli im u izgradnji zdrave i samosvjesne ličnosti“, zaključila je Edina Osmić-Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.