RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Служен парастос за 18 погинулих српских бораца и цивила у Бијелој

На споменику у порти Српске православне цркве у Бијелој данас је служен парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће за 18 погинулих бораца и цивила настрадалих у протеклом рату.

На споменику је уклесано 18 имена жртава које су 1992. године, као борци и цивили, у рату изгубили животе.

Потпредсједник Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске у Брчком Зоран Блажановић каже да ни 29 година након овог немилог догађаја, још нико није одговарао за четири цивилне жртве.

„Нико није сазнао ко их је убио. Док Србе процесуирају, други слободно ходају. Нас су напали мјештани, комшије, у сарадњи са регуларном војском Хрватске. Одмах су пале и прве жртве, а велики број њих је затворен у логор“, рекао је Блажановић.

Он је рекао да је прије рата у Бијелој било 186 српских кућа, док данас живи тек 30 породица.

Парастосу су присуствовали мјештани, као и чланови породица оних који су у рату изгубили живот.

Јока Максимовић у нападу непријтељсих снага изгубила је мужа.

„Погинуо је међу првима, бранећи Бијелу. Већ сам болесна, али сваке године долазим овдје и сваки пут је све теже“, рекла је Максимовић.

Свештеник Никола Лукић каже да је на недељним молитвама људи све мање, али да се нада да се богослужења у овој цркви неће прекинути.

„Требамо учинити све да се на првом мјесту не прекину богослужења, а ја вјерујем да то Бог неће дозволити“, рекао је Лукић.

Поред чланова породица погинулих и бројних мјештана, чланова удружења проистеклих из протеклог рата, парастосу, полагању вијенаца и паљењу свијећа присуствовали су и представници извршне и законодавне власти из реда српског народа у Брчко дистрикту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко:Служен парастос у насељу Грчица

Vladimir Matijević

Brčko: Parastos za poginule mještane Gornjih Dubravica

Admir Kadrić

Брчко: Служен парастос за око 80 погинулих бораца 65. Заштитног моторизованог пука

Radio Brčko