RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

SP će tražiti ukidanje upravnih i nadzornih odbora

Socijalistička partija /SP/ predložiće da budu ukinuti upravni i nadzorni odbori u javnim preduzećima i ustanovama na republičkom i lokalnom nivou ili da barem znatno bude smanji njihov broj, rekao je danas predsjednik SP-a Petar Đokić.

“Cijenimo da su upravni i nadzorni odbori uveliko postali centri političke moći i da se iza odluka, koje se sve češće donose izvan stvarnih interesa javnih preduzeća i ustanova, kriju njihovi menadžmenti”, rekao je Đokić novinarima nakon sjednice Glavnog odbora SP-a u Brčkom.

On je istakao da je odgovornost članova tih tijela teško utvrditi na pravi način i da je sve podređeno njihovim ličnim interesima.

“Ogromna sredstva koja se troše za finansiranje rada članova upravnih i nadzornih odbora mogla bi da budu usmjerena u humanitarne svrhe, kao i u programe zapošljavanja i rješavanja socijalnih pitanja”, smatra Đokić.

On kaže da će reformu koju je inicirala SP, insistirajući na jačanju odgovornosti za rad javnih preduzeća i ustanova u Republici Srpskoj, vlast moći da započne već u prvoj godini nakon izbora.

Na sjednici Glavnog odbora SP-a, kojoj su prisustvovali predsjednici i sekretari opštinskih odbora, odlučeno je da sjednica Skupštine ove partije bude održana 10. maja u Doboju.

U Glavni odbor SP-a danas je kooptirano još sedam članova, a na sjednici je prihvaćen i predloženi sastav političkog savjeta partije.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.