RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sud časti Udruge dragovoljaca HVO-a osudio ponašanje Petra Vrhovca

Uduženje dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Brčko distrikta u svom saopštenju za javnost osudilo je nedavni incident koji se dogodio prilikom održavanja 5. Izbornog sabora Udruge. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelini:

Na prvoj konstituirajućoj sjednici Vijeća udruge održanoj dana 25.03.2014.godine na kojoj su nazočili svi članovi vijeća, Nadzornog odbora i Suda Časti ove udruge između ostalog donesena je jednoglasna odluka o osudi ponašanja člana naše udruge i dotadašnjeg člana Suda časti Gosp. Petra Vrhvca prigodom održavanja 5. Izbornog sabora udruge.

Naime, radi se o sljedećem, dotični je svojim obraćanjem kao član naše udruge omalovažavao dosadašnji rad udruge, iznio niz netočnosti i neistina, posebice tvrdeći da je ,,netko“ preko udruge 4, 5 i 6 puta dobio donaciju tj. pomoć u stambenom zbrinjavanju, što je apsolutno nemoguće i ne odgovara istini, nakon toga je većina od nazočnih sabornika zatražila da imenuje sve takve osobe, na što gosp. Petar Vrhovac nije odgovorio. Naša udruga ga i dalje javno poziva da imenuje takve slučajeve.

Nakon iznošenja svih neistina, omalovažavanja svih sabornika, članova Vijeće udruge, ratnog zapovjednika brigade, dotični gosp. Petar Vrhovac je prišao, psovao i unio se u lice dugogodišnjem članu Vijeća ove udruge što je izazvalo verbalni incident. Takođe i mi očekujemo da se u istom slučaju uključi Policija i Pravosuđe Brčko distrikta BiH.

Iznenađuje nas pripoćenje predsjedništva HSS Brčko distrikta BiH, za koje vjerujemo da su imali jednostrane informacije o ovom događaju a u kojem oni osuđuju ,,napad“ na zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, Petra Vrhovca.

Napominjemo, isti na ovom saboru nije bio i nije se obraćao u svojstvu zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH nego kao član naše udruge, što potvrđuju njegove diskusije i glasovanje na ovom saboru.

Zbog svega navedenoga Vijeće udruge izražava sumnju da je Gosp. Petar Vrhovac imao za cilj prekid rada 5.Izbomog sabora i razdvajanje braniteljske populacije, poglavito imajući u vidu da je otac dotičnog, Tadija Vrhovac jedan od osnivača druge udruge Otpor HVO-a.

S tim u vezi, podsjećamo Predsjedništvo HSS-a Brčko distrikt BiH da su i oni potpisnici Dekleracije o nerazjedivanju braniteljskih populacija HVO na području Brčko Distrikta BiH skupa sa ostalim hrvatskim političkim strankama, Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata HVO i predstavnicima Katoličke crkve.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.