Brčko

Supervizor izrazio podršku da se dovrši formiranje Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko, Michael Scanlan tokom svoje jučerašnje posjete Brčko distriktu BiH održao je sastanak i sa predsjednicom Saveza nacionalnih manjina Todorkom Jovanović.

Prema riječima Todorke Jovanović, tema njihovog razgovora je bila izrada kriterija i odluke o formiranje Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, a koji su već trebali da budu izrađeni od strane Komisije za ljudska prava Skupštine Brčko distrikta.

„Nisu ih dobro uradili, nisu bili u skladu sa državnim Zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina. Bilo je dosta anomalija, u smislu da u Vijeće može da uđe svako i ko nije nacionalna manjina. Tako da smo se žalili supervizoru, on se uključio u taj problem i dobili smo njegovu podršku u smislu da će kriterije izraditi Kancelarija OHR-a u saradnji sa OSCE-om. Tražimo samo da se odluka i kriteriji prilagode državnom zakonu i da u Vijeću budu pravi predstavnici nacionalnih manjina”, naglasila je Jovanović.

U jučerašnjem saopštenju OHR za javnost, navedeno je da je Supervizor izrazio podršku aktuelnim naporima da se dovrši formiranje Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, uključujući i usvajanje amandmana na Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina koji se tiču statusa Vijeća kao savjetodavnog tijela Skupštine.

Todorović je također istakla, da rok za donošenje ovih kriterija i odluke nije precizno određen, shodno i činjenici da je ispred nas vrijeme godišnjih odmora.

A do tada jedna od aktivnosti koja će se desiti krajem jula u Brčko distriktu po prvi put, prema njenim najavama, je realizacija projekta „Festival nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button