RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Brčko ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH, ali mladi ljudi odlaze

Supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan u četvrtak i petak sa sastao sa zvaničnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima. Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Brčko, Esedom Kadrićem, supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu.

“Na svim svojim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet”, rekao je Scanlan.

Supervizor Scanlan se također sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta, Sanelom Hadžajlić, kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona, koji pogoduju ulaganjima i uvode standarde za pružanje javnih usluga, potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta poduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom. Supervizor je bio impresioniran radnim modelom lokalno proizvedene “zelene” energije u Boderištu, koji je financirala Vlada Češke Republike, a implementirala nevladina organizacija “Posavina bez mina”. Skupština Distrikta ima šansu da brzo djeluje u pogledu zakonskih mjera koje je USAID u julu prezentirao poslanicima Distrikta, u vezi s načinom na koji se može promovirati pozitivno okruženje za ulaganje u održivu “zelenu” energiju.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, na žalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića. Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije “Vermont,” kako bi se informirao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

“Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih zvaničnika Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocjenjivati na narednim lokalnim izborima”, naglasio je Scanlan.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor u radnoj posjeti OC Vermont

Radio Brčko

Na izbornim listama iz Brčko distrikta 700 kandidata

Admir Kadrić

Scanlan: Odgovornost svih u BiH je da poštuju i podrže toleranciju i reforme u Brčkom

Radio Brčko