RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Skenlan: Obaveza mi je štititi interese Brčkog i kad je riječ o dionici auto-puteva kroz Distrikt

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH i Supervizor za Brčko Majkl Skenlan u ovom trenutku nije baš optimističan kad je riječ o dogovoru u vezi sa trasama auto-puta Sarajevo-Banjaluka-Beograd i brze ceste Tuzla-Orašje, bar njihovim dionicama koje prolaze kroz Brčko, jer baš na ovoj dionici teško ide usaglašavanje interesa prije svega dvije entitetske Vlade. Generalno stav Supervizora je kao i u svemu ranije, da je neophodno postići kompromis kojim će biti zadovoljne sve strane, što znači obje entitetske i Vlada Distrikta.

“Za sada to se ne čini lako dostižnim, moj zadatak je zaštititi interes Distrikta. Na kraju krajeva, ukoliko projekta uopšte ne bude, više će izgubiti oba entiteta jer Brčko ima svoju luku ima će i novi most preko rijeke Save, a i sadašnji putnim komunikacijama najbliži je Srbiji i Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji“, rekao je Supervizor Skenlan.

Nezvanično, kad je o pomenutom riječ, predstavnici lokalne vlasti u Distriktu spremni su postići međusobni dogovor, no sporno je to što Republika Srpaka inistira na dionici kroz Distrikt, koja prolazi tačno nekadašnjom linijom ratnog razgraničenja i formalno je u nekadašnoj zoni Republike Srpke, dok predstavnici Bošnjaka i Hrvata iz Brčkog, predlažu da trasa auto-puta ide nekoliko kilometara južnije, odnosno kroz prostor koji je prije Distrikta bio u nadležnosti Federacije BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Scanlan: Reforme u Brčkom su počele, ali predstoji još mnogo posla

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Efikasnost i standardi u oblasti energetike i državne službe u Brčkom nisu stvar izbora

Radio Brčko

Supervizor: Brčko poduzelo odlučan korak ka boljoj budućnosti ali ostaje još puno toga da se uradi

Radio Brčko