Brčko

Sve službe brčanskog Doma zdravlja rade po uobičajenom režimu

Iako je u posljednje vrijeme došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Brčko distriktu, situacija u Domu zdravlja je zasada pod kontrolom. Sve službe Doma zdravlja rade u uobičajenom režimu i po uobičajenom radnom vremenu, istaknuo je rukovoditelj ove ustanove dr. Borislav Đulabić.

On je naglasio da je unatoč trenutnom stanju, u zadnje vrijeme generalno smanjen broj pacijenata u Domu zdravlja, ali i da su se javile povećane potrebe angažmana djelatnika na određenim punktovima:

dr. Borislav Đulabić

„Smanjeni broj pacijenata nas malo iznenađuje, nakon onog razdoblja u proljeće kad je rad bio značajno reduciran. Međutim sada, život ide dalje i ljudi obolijevaju i od drugih bolesti, mi ih moramo dijagnosticirati i liječiti, tako da su sve naše službe otvorene. S obzirom na to da je razdoblje godišnjih odmora, povećanim angažmanom osoblja pokrivamo povećane potrebe na nekim punktovima kao što su trijažna ambulanta, mobilni tim, patronaža itd.“, rekao je Đulabić.

Infekcija koronavirusom još uvijek nije zahvatila kadar Doma zdravlja, no iako se djelatnici pridržavaju svih propisanih mjera zaštite, Đulabić ističe kako je scenarij obolijevanja dijela kadra vrlo moguć.

„Jednostavno je nemoguće izolirati jedan mali dio sustava i na takav način ga zaštiti. Zaštita mora da bude sveobuhvatna i na čitavom nivou. Što se tiče zdravstvenih radnika, u proljeće su propisani nivoi zaštitne opreme i svi ga koriste prema propisanom stupnju izloženosti. Mi iz menadžmenta i rukovodstva se trudimo da se to maksimalno poštuje“, kaže doktor Đulabić.

Kako bi mogli pravovremeno reagirati i provesti zaštitu, prema preporukama i odluci Pododjela za javno zdravstvo i epidemiološke službe, djelatnici Doma zdravlja se redovito testiraju, i to u ovisnosti o stupnju izloženosti i opasnosti od infekcije zdravstvenih djelatnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button