RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Turski spasioci pomažu stanovnicima Rosulja

Nakon mnogobrojnih apela stanovnika Rosulja i obilaska naše ekipe navedenog područja u kojem smo direktno u programu objavili potresne priče onih koji su poplavljeni, u popodnevnim satima je stigla pomoć u ovo naselje.

Oko pedeset pripadnika   specijalne jedinice iz Turske došli su sa 10 velikih pumpi za izbacivanje vode,čamcima i drugom specijalizovanom opremom i već su počeli sa ispumpavanjem vode iz poplavljenih kuća.

Tokom prijepodneva smo vas izvijestili da je najmanje pedest kuća na lijevoj obali rijeke Brke u gradskim naseljima Kolobara i Rosulja poplavljeno i da je situacija veoma teška.

Stanovnici ovih naselja su se sami danima borili sa poplavama i pokušavali smanjiti nivo vode   koja je poplavila podrume i prizemlja kuća.

Čim isključimo pumpe nivo vode odmah počne rasti a mi više nemamo ni snage   niti sredstava   da se borimo sa vodom jer se sami danonoćno borimo sa poplavama i iz vlastitih sredstava i preko poznanstava nabavljamo pumpe i gorivo za njih .Niko od nadležnih službi iz Brčko Distrikta nije došao da nam pomogne a pomoć nam je prijeko neophodna jer smo na izmaku snaga.Pojavljuju se podzemne vode izlazi kanalizacija a juče i danas smo ubili pet zmija kazao nam je jutros Alija Denjagić jedan od stanovnika Rosulja.

Slična je situacija i na desnoj obali rijeke Brke u naseljima Prnjavor i Burića Brdo gdje je takođe veliki broj objekata još uvijek poplavljen

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.