Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obilježava punih dvadeset godina rada

Ovih dana Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obilježava 21. godišnjicu od osnivanja i dvije decenije djelovanja na području distrikta Brčko kao jedinstvene lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Ovaj važan jubilej podsjetnik je na vrijeme integracije pravosuđa Distrikta, ali i na dvodecenijski razvoj ove pravosudne institucije. Kao odgovor na institucionalne izazove, cijeli ovaj period obilježen je stalnim jačanjem integriteta, efikasnosti i transparentnosti ovog tužilaštva s prioritetnom odgovornošću prema stanovništvu Distrikta i najširoj javnosti.

Kao  samostalan i nezavisan organ koji preduzima propisane mjere i radnje u otkrivanju i gonjenju počinilaca krivičnih djela Tužilaštvo je svih proteklih godina nastojalo na najbolji način odgovoriti svojim zadacima. Čvrstom saradnjom s domaćim i međunarodnim institucijama i nevladinim organizacijama, medijima i građanima, uz puno uvažavanje i ostvarivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, Tužilaštvo u kontinuitetu djeluje na učvršćivanju vladavine prava kao apsolutnog institucionalnog cilja. Kroz intenzivnu saradnju s lokalnim institucijama, u prvom redu sa sudovima i Policijom Brčko distrikta, Tužilaštvo teži pružati doprinos izgradnji sigurnog i pravednog okruženja za sve građanke i građane distrikta Brčko.

U ostvarivanju svoje misije i vizije, uvažavajući najviše standarde profesionalnog integriteta Tužilaštvo je uvijek nastojalo promovirati odgovornost, marljivost i profesionalizam, kao nužan standard ponašanja u javnoj službi i uslov potpunog povjerenja javnosti. U uvjerenju da se u protekle dvije decenije u tome značajno uspjelo, Tužilaštvo Distrikta će svakodobno i sve intenzivnije nastaviti raditi na daljnjem ostvarivanju ove vizije.

Tužilaštvo Distrikta osnovano je Zakonom  o Javnom tužilaštvu  Brčko distrikta Bosne i Hercegovine iz 2000. godine, koji je s primjenom počeo godinu dana kasnije, tačnije 1.4.2001. godine. Tada su od ranijih tužilaštva koja su djelovala na području predratne opštine Brčko preuzete nadležnosti za krivična djela počinjena na ovoj teritoriji pod jurisdikcijom sudova Distrikta. Pod sadašnjim nazivom Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine djeluje od 2007. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button