RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Bolnici očekuju dodatno opterećenje, predložiće zatvaranje na određeno vrijeme

U brčanskoj Bolnici danas se nalazi 55 pacijenata pozitivnih na korona virus, od kojih je u jedinici intenzivne njege njih osam, dva pacijenta na invazivnoj, a ostali na neinvazivnoj ventilaciji.

Ovo je izjavio direktor Bolnice dr. Dušan Stokić, koji je kazao da u sljedećih deset dana očekuju dodatno opterećenje zbog povećanog broja pozitivnih.

„Supektnih i postkovid njih nemamo puno, ali u toku dana u trijažnoj ambulanti bude oko 150 slikanja pluća što je enorman pritisak pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom. Sutra je sjednica Kriznog štaba i predložićemo zaključavanje na možda dvije sedmice u nastojanju da se presiječe ovaj val koji je sve veći“, dodao je dr. Stokić.

Dr. Stokić je kazao da je u odnosu na prethodni period primjećeno da je sada sve više mlađih pacijenata, te da je jako bitno da pacijenti sarađuju i poštuju savjete ljekara. U proteklom periodu, kako je naglasio, stvoren je dovoljan prostor za zbrinjavanje ovih pacijenata, a nabavljene su i dovoljne zalihe kiseonika.

„To nam nije trenutno glavni problem, već kadar. Naše smo ljekare koji su bili na specijalizaciji, a prekinuta im je skoro godinu dana, morali vratiti na klinike. I od 8. marta od kada su vraćeni odmah je nakon toga krenuo ovaj talas. Primamo ljekara i sestara, ali i to nije doovljno. Trenutno imamo četiri pulmologa od kojih je jedan na bolovanju, a primili smo dvije doktorice i sada imamo šest anesteziologa“, pojasnio je Stokić.

Prema njegovim riječima, određen broj zdravstvenih radnika je u izolaciji, a nažalost, do sada svi nisu iskoristili mogućnost da se vakcinišu preko Ministarstva zdravlja RS-a u Sremskoj Mitrovici.

Bosna i Hercegovina očekuje sutra vakcine, a kako je Stokić kazao Brčko bi trebalo da dobije od toga nešto preko 1.100 doza, što je dovoljno za vakcinaciju i revakcinaciju oko 600 osoba, i to je prvenstveno namjenjeno za zdravstvene radnike, a onda za ostale ugožene kategorije.

Još jednom je apelovao na sve građane da budu odgovorni i poštuju propisane epidemiološke mjere.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pokrenuta inicijativa za hitnu nabavu novih respiratora

Sandra Živković

Samoubistvo na Odjeljenju neurospihijatrije u Brčkom

Radio Brčko

Sve veći broj Brčaka alergičan na ambroziju, simptomi slični kovidu

Mirsad Arnautović