RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком одржан састанак на коме су припремани закони о ветеринарству

Закон о здрављу животиња, један од три закона из области ветеринарства које БиХ треба да усагласи са европском легислативом, била је тема састанка који је Канцеларија за ветеринарство БиХ одржала у Брчком са представницима надлежних ентитетских тијела и дистрикта Брчко.

Како је овом приликом речено Закон о ветеринарству БиХ, који је на снази од 2002. године и који се  примјењује само у Дистрикту, јер ентитети имају своје законе, требао би бити расчлањен на три нова закона из ове области на Закон о здрављу животиња, Закон о службеним контролама и Закон о добробити животиња.

Учесници састанка у Брчком су усаглашавали само приједлог Закона о здрављу животиња.

Саша Бошковић, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ каже да су на трагу да направе једно добро и квалитетно рјешење.

„У складу са оним што је до сада урађено то је закон који ће ићи у правцу да се донесе на нивоу државе БиХ, стим да ентитети у складу са тим законом доносе своје законе као што су то и до сада радили“, појаснио је Бошковић.

Шеф владиног Пододјељења за ветеринарство у Брчком Стеван Радић каже да Брчко дистрикт овом као и осталим питањима реформских процеса даје пуну подршку.

„Ми у Брчко дистрикту не доносимо свој закон него користимо кровни Закон о ветеринарству који се примјењује већ 21 годину. Многе ствари су се промијениле и многе ствари ћемо у наредном периоду морати прилагодити новим условима на терену, али оно што је битно је да у процесу доношења закона водимо рачуна да нека област не остане непокривена“, истакао је Радић.

Како је данас речено ради се о три сложена закона која ни већина чланица Европске уније још нису у потпуности примјениле, јер се ради о веома сложеним законима који нису баш тако једноставни за имплементацију ни чланицама ЕУ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.