Brčko

U Brčkom obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Udruženje aktivnih žena „GENDER“ Brčko u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH i „Budi muško klubom“ PRONI Centra za omladinski razvoj Brčko distrikta BiH danas su u okviru Međunarodne kampanje 16 dana aktivizma obilježili 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Svaka treća osoba ženskog spola od 15 godina pa nadalje u Bosni i Hercegovini je doživjela neki oblik nasilja, svaka peta žena doživjela je neki oblik fizičkog nasilja, a svaka deseta i seksualno nasilje.

“Epidemija korona virusa je samo još dodatno povećala ove brojke i u Brčko distriktu se broj prijavljenih od maja mjeseca značajno uvećao”, istakla je Tatjana Ristić, predsjednica Udruženja Gender.

Tatjana Ristić Foto: Mirsad Arnautović

Ona je dodala da nažalost žrtve porodičnog nasilja nemaju sigurnu kuću u Brčko distriktu, ali da institucije ove  zajednice pružaju podršku da takve osobe koriste sigurne kuće u ostatku BiH.

Koliko je izraženo nasilje nad ženama i djevojčicama i nasilje u porodici na području Brčko distrikta pojasnila je  Dževida Hukičević portparol Policije:

“Kada je riječ o statističkim pokazateljima kojima Policija Brčko distrikta BiH raspolaže u periodu od januara do oktobra 2021. godine prijavljeno je ukupno 15 slučajeva krivičnih djela “Nasilje u porodici”, koji su rezultirali podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu Brčko distrikta BiH o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 lica. U 13 slučajeva počinioci nasilja u porodici su muškarci, a u dva slučaja žene, a preovladava starosna dob počinioca između 31-ne i 50 godina, ukupno u osam slučajeva. U evidentiranim slučajevima dominira fizičko nasilje, dok je u dva slučaja zabilježeno psihičko nasilje nad žrtvom. Navedeni podaci u vezi krivičnih djela “Nasilje u porodici” za prvih deset mjeseci 2021. godine ne odstupaju od višegodišnjeg prosjeka” istakla je Hukičević.

Foto: Mirsad Arnautović

“Ako govorimo o prekršajima, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u periodu od januara do oktobra postupali u 24 slučaja nasilja u porodici koji su rezultirali podnošenjem 24 zahtjeva Osnovnom sudu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za pokretanje prekršajnog postupka. Od tog broja preovladava nasilje nad ženama u 19 slučajeva, dok je u dva slučaja evidentirano nasilje nad maloljetnim djevojčicama. U oblasti prekršaja vezanih za nasilje u porodici bilježi se porast u odnosu na prošlu godinu”  zaključila je Dževida Huhičević

Cilj obilježavanja današnje aktivnosti u okviru Međunarodne kampanje 16 dana aktizma je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, nasilja u porodici, kao i pružanje podrške žrtvama nasilja. Poznato je da se ova kampanja održava širom svijeta i da traje u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button